• 17
 ≫ 

Država usaglasila rešenje za frilensere: Ponudiće oprost za one koji najmanje zarađuju?

 ≫ 

Novi predlog države za frilensere

  • 17
Freelance, Frilens Foto: Shutterstock

Država je usaglasila rešenje za frilensere, potvrđeno je Telegraf Biznisu. To rešenje će podrazumevati da se oslobode plaćanja poreza oko 80 odsto onih koji posluju na taj način. 

Za ostalih 20 odsto frilensera, država će predložiti da se optišu kamate i da se da reporogram. 

Ostaje da predstavnici frilensera prihvate ponudu koja će biti predstavljena verovatno sutra.

U praksi to bi značilo da će osoba koja je imala prilive od 500 evra mesečno u trajanju od godinu dana, biti dužna da za te prihode plaća samo 7 evra. Međutim,  pretpostavka je da će se ponuda odnositi na one koji su najmanje zarađivali na internetu. A o tome je više puta ranije govorio i ministar finansija Siniša Mali.

Podsetimo, ranije je Poreska uprava pozvala radnike na internetu da sami obračunaju svoja dugovanja tokom prethodnih 5 godina ukoliko nisu redovno izmirivali svoje zakonske obaveze prema državi.

Posle toga, pojedini frilenseri su izrazili nezadovoljstvo i otpočeli su razgovori sa Vladom Srbije.

Pregovori sa Vladom Srbije trajali su tri nedelje i okončani predlogom Vlade koji je Udruženje odbilo, jer je ocenilo kao neprihvatljiv, i da frilensere tera u dužničko ropstvo.

Period o kome se govori odnosi se isključivo u prethodnih pet godina. Sve zarade i prilivi koji su stariji od 2016. godine neće biti oporezivani.

Video: Mali: Vlada Srbije izašla sa konkretnim predlogom za sve frilensere

(V.B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aleksandar

    29. mart 2021 | 12:12

    A zasto sve neosloboditi placanja, sta je sad ovo neko treba neko ne, bacilli im kosku da se sad medjusobno gloze. Placanje retroaktivno za vreme kada taj zakan nije postojao je besmisleno. U vreme svetske pandemije kada su sve ekonomije ugrozene I pred pucanjem sada demonstriraju silu na ljudima koji se snalaze da prezive. A sta je sa najvecim poreski duznicima?

  • M-78

    29. mart 2021 | 12:24

    Ovaj bezobrazlik, retroaktivno naplacivanje gde zakonski nije bilo regulisano ima samo u Srbiji....zemlji dembeliji....

  • Kikinda.

    29. mart 2021 | 12:04

    Jeste lepo je to kad otpisujete te zelenaške kamate a ja za 3 godine neplaćenog poreza od 2009 do 2011 kada a i sad jedva lepih kraj sa krajem u taxi službi (me Beograd) imam duga na 600 hiljada osnovice 1milion i 400.000 dinara kamate.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>