• 5

Voćari prskali šljive i potrovali 400 pčelinjih zajednica, pčelari prete tužbama

U najmanje pet pčelinjaka u valjevskom selu Osladić došlo je do trovanja oko 400 pčelinjih zajednica

  • 5

U najmanje pet pčelinjaka u valjevskom selu Osladić došlo je do trovanja oko 400 pčelinjih zajednica! Samo u pčelinjacima Miroslava Živkovića i Borivoja Pantića otrovane su pčele u preko 250 košnica. Trovanja pčela registrovana su u pčelinjacima koji se nalaze na granici između Osladića i Kamenice u zaseoku Marinovac. Pojedini pčelari najavljuju da će tužiti nesavesne voćare zbog trovanja pčela.

Pčelar Miroslav Živković ima ukupno 210 košnica, a u pčelinjaku u kom je došlo do trovanja od 105 košnica potrovano preko 50 odsto pčela. Fitosanitarna i veterinarska inspekcija su izašle na teren i uzele uzorke pčela i bilja.

-Do trovanja pčela došlo je zbog toga što su voćari tretirali zasad šljive u cvatu protiv šljivine osice. Otrovana su sva društva. Nisu uginula ali su otrovana u toj meri da ove godine neću imati pašu, neću imati ni roj. Dobio sam rezultate hemijskih analiza u kojima je potrvrđeno da je u pčelama i biljkama iz voćanjaka nađen isti insekticid u kom je aktivna materija dimetoat. Samo za analize sam platio 96.000 dinara. Znam ko je prskao i pokrenuću tužbu - kaže Živković i dodaje da su pčele u fazi oporavka, ali da neće uspeti da se u potpunosti oporave ni za jednu pašu ove godine.

Foto: Telegraf

Otrovni insekticid nije zaobišao ni pčelinjake u blizini Živkovićevog. Trovanja je bilo i u preko 150 pčelinjih zajednica kod Borivoja Pantića, ali i u još nekoliko pčelinjaka u blizini. Zbog visokih cena hemijskih analiza na moguće prisustvo insekticida u biljkama i pčelama ostali pčelari su odustali od podnošenja tužbi.

- Poljoprivrednici koji imaju najveću korist od pčele oni joj prave i najveću štetu. To isključivo čine nesavesnim i nepraktičnim tretiranjem svojih voćnih zasada.Uglavnom se tu radi o insekticidima a njihova upotreba je zakonom zabranjena u vreme cvetanja voća. U ovom slučaju tretirana je šljiva insekticidom u vreme cvetanja protiv šljivine osice što je nesavesno i nestručno urađeno. Ne može se tretirati šljiva u vreme cvetanja jer osica napada plod a ne cvat- kaže Goran Gavrilović, predsednik Udruženja pčelara "Nukleus’" iz Valjeva.

VIDEO: Pomor pčela! Ljudi, bez njih ova planeta umire

(S.S.)

Komentari

  • Avaya

    Не знам каква су тачно правила у Србији, могу пренети на пример шта важи у Чешкој - свака кошница мора као прво да се региструје и да пријави свака локација на којој се тренутно налази - не само због прскања него и због болести (пчелиња куга на пример), као и свако потенцијално сељење кошница Свако прскање мора да се пријави надлежном органу унапред и на основу тога пчелари добијају упозорење о будућем прскању. Само прскање је дозвољено само у времену када пчеле нису активне, тј. од 21.00 до 6.00 наредног дана. Наравно, могући су и договори између пчелара и земљорадника/воћара, али правила су јасна. О томе да је коришћено нека хемикалија када му време није, то је ипак посебна прича...

  • Marijana Bakov

    Zlobnici jednici ,mogli ste voce da prskate u sumrak kada su pcele u kosnicama.Nekima pcelarima je to jedini izvor prihoda.Gde ce vam dusa?

  • V

    Kakav to monstrum treba da bude pod jedan da prska sa ko zna kakvim preparatom a pod dva da to radi tokom dana kada lete pčele. Prskanja insekticidima se obavljaju isključivo predveče u sumrak, kada su se već vratile u košnice.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke