• 7

I svetski mediji bruje o pomoru u Srbiji: To su strašne scene, pčele umiru, neko ih truje, šteta veća od 200 miliona dolara

Šteta od pomora pčela meriće se stotinama miliona evra

  • 7

Početak aprila u Srbiji bio je sunčan, voćnjaci su bili u punom cvatu, a pčele iz oko milion košnica vredno su sakupljale nektar i polen. Međutim, za nedelju dana pčele su odjednom počele da umiru na nekoliko lokacija širom zemlje.

Polen koji su jele bio je otrovan, jer su stabla bila preprskana insekticidima, počinje svoj tekst agencija Rojters o problemima koji je proteklih nedelja zadesio Srbiju.

Rodoljub Živadinović, predsednik Udruženja pčelara Srbije, rekao je da bi poljoprivredni sektor u zemlji mogao da pretrpi štetu i veću od 200 miliona dolara godišnje ukoliko se nastavi trovanje pčela.

- To su strašne scene, pčele nekada umiru na licu mesta, a ponekad...mnogo kasnije, nakon što počnu da konzumiraju polen koji sadrži insekticide - rekao je on u intervjuu za Rojters.

Foto: Telegraf

Od 2006. godine, pčele, ali i drugi oprašivači biljaka širom sveta imale su naglo smanjenje broija jedinki usled brojnih faktora, uključujući prekomernu upotrebu hemikalija.

Iako je Srbija, koja želi da se pridruži Evropskoj uniji, nametnula stroge smernice o upotrebi hemije u poljoprivredi, mnogi poljoprivrednici ih ignorišu, rekao je Nenad Savić, pčelar iz sela Ripanj, nedaleko od Beograda.

- Sve ove hemikalije koje su na Zapadu zabranjene završavaju ovde i koriste se sve dok im ne ponestane zaliha - rekao je Savić.

Trovanje pčela i ove godine zahvatilo je delove u susednoj BiH i Hrvatskoj koja je članica EU.

Foto: Pixabay, AP/Tanjug

Vladimir Teznjan, pčelar iz Stajićeva na severu Srbije, rekao je da mnogi farmeri tretiraju semena neonikotinoidima koji su zabranjeni i u EU i u Srbiji. Takve hemikalije su smrtonosne za sve insekte.

- To je javna tajna ... znam da ih mnogi farmeri kupuju na crnom tržištu - rekao je on.

Udruženje pčelara Srbije, zajedno sa nevladinom organizacijom NALED i američkom razvojnom agencijom USAID, pokrenulo je prošlog meseca kampanju za podizanje svesti i kontrole, savetujući poljoprivrednike da ne koriste prekomerne količine pesticida.

Poljoprivreda čini oko 6 procenata bruto domaćeg proizvoda Srbije, a od izvoza je prošle godine zarađeno oko 3,9 milijardi evra (4,4 milijarde dolara), uključujući i plodove koji direktno zavise od oprašivača.

Prema podacima Udruženja, u zemlji se nalazi oko 20.000 registrovanih pčelara. U 2017. godini Srbija je proizvela preko 7.000 tona meda, 22 odsto više nego prethodne godine. Izvoz meda je vredan oko 10 miliona dolara.

VIDEO: Pomor pčela! Ljudi, bez njih ova planeta umire

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Voja

    Sta novi sv poredak bacao iz aviona truje srbe a sad i insekte cuj fore bruje svetski mediji koga oni zamajavaju

  • Discovery

    Prosto. Zabranjene hemikalije a kupuju na crno. Inspektori zaređaju, uzmu uzorke, ispitaju pa ako su korišćene zabranjene hemikalije udari po džepu. Milionsku odštetu da plati. Ako nema u novcu onda u imovini. Ako nema ni tako u zatvor 100 godina, da nikad ne izađe da ne bi opet to uradio. "Dušanov zakon" najbolji. Odseci ruku što krade, jezik ako laže...

  • Zlatka

    Već duže vreme ja apelujem da noću između 23:30 i 00:30h nadleće 1 ili više helikoptera iznad Mirijeva 4, a verovatno i iznad drugih naselja (možda), pa ljudi neka nam neko kaže - ko i zašto nadleće!? Čitaoci Telegrafa se "šale" sa mnom, misle da umišljam, što naravno nije istina. Molim nadležne da reaguju....

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke