• 3
 ≫ 

Vodič za buduće mlade poljoprivrednike: Ako imate do 40 godina i želite da započnete proizvodnju, ovu pomoć možete da dobijete

 ≫ 

Postupak za ostvarivanje prava na podsticaje pokreće se podnošenjem prijave na Konkurs

  • 3

Sve više mladih razmišlja o povratku na selo i o započinjanju poljoprivredne proizvodnje. Kako je za ovako nešto najčešće potrebno dosta novca, budući poljoprivrednici često se pitaju gde mogu da dobiju podršku za započinjanje posla, bilo da je ona u novcu ili olakšicama za nabavku mehanicije.

Kako bi podstaklo oživljavanje ruralnih područja, kroz povratak mladih na selo, kao i razvoj novoosnovanih gazdinstava Ministarsvo poljoprivrede je 2017. godine pokrenulo program podsticaja za mlade kroz izvesnu formu start ap podrške.

Pravo na podsticaj imaju punoletni poljoprivrednici koji u godini podnošenja zahteva imaju najviše 40 godina života, a čije je gazdinstvo osnovano posle 1. januara godine koja prethodi godini u kojoj podnosi zahtev.

- Tako će ove godine podsticaj moći da očekuju poljopriverednici koji su upisani u Registar poljoprivrednih gazdinstava u bilo kom svojstvu, kao član ili nosilac gazdinstva, posle 1.1.2018. godine i koji do sada nisu ostvarivali podršku za mlade poljoprivrednike - kažu za Telegraf u Ministarstvu poljoprivrede.

Maksimalni iznos podsticaja po gazdinstvu je 1,5 miliona dinara. Sredstva se isplaćuju u visini od 75 odsto od vrednosti prihvatljive investicije, bez PDV-a, na osnovu predračuna, odmah nakon odobravanja prava na podsticaj. Jedini uslov je da mladi poljoprivredni proizvođači nakon ulaganja opravdaju utrošena sredstva.

Mladi mogu da dobiju pomoć i za nabavku mehanizacije, Foto: Telegraf

POMOĆ ZA NABAVKU MEHANIZACIJE

Pored grantova, mladi poljoprivrednici podržani su i kroz kreditnu podršku uz pomoć koje mogu da nabave mašine i opremu, životinje, ali i ostale stvari neophodne za poljoprivrednu proizvodnju.

- Mladi do 40 godina imaju najpovoljnije uslove, jer je za njih fiksna kamatna stopa sa 3 procenta spuštena na jedan - objašnjavaju u Ministarstvu poljoprivrede.

Mladim poljoprivrednicima je omogućeno da konkurišu za sredstva za investicije koje se odnose na primarnu biljnu i stočarsku proizvodnju. Pored nabavke nove opreme i mehanizacije za obradu zemljišta, setvu, ubiranje plodova, mladi poljoprivrednici su bili u prilici da, između ostalog, dobiju novac i za nabavku stoke, kao i opreme i mehanizacije za pripremanje stočne hrane, pčelarsku opremu...

- Najveće interesovanje je u protekla dva ciklusa sprovođenja programa pokazano za nabavku atomizera, prskalica, sejalica, drljača, sistema za navodnjavanje, opreme za plastenike, rasturivače stajnjaka, cisterne za osoku, plugove i setvospremače, ali i za nabavku kvalitetnih priplodnih grla - kažu u Ministarstvu poljoprivrede.

Država nudi pomoć za oživljavanje sela, Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

POSTUPAK ZA KONKURISANJE

Postupak za ostvarivanje prava na podsticaje pokreće se podnošenjem prijave na Konkurs, koji raspisuje i na svojoj zvaničnoj stranici objavljuju Ministarstvo poljoprivrede i Uprava za agrarna plaćanja za svaku kalendarsku godinu.

- Tekst konkursa, koji uskoro očekujemo, objavljuje se na zvaničnoj internet stranici ministarstva i Uprave. Više informacija mladi poljoprivrednici mogu da pronađu na stranici Uprave za agrarna plaćanja u sekciji Aktuelni podsticaji - objašnjavaju sagovornici Telegrafa.

Interesovanje za meru podrške mladim poljoprivrednicima raste i protekle godine je pristiglo 1.286 uredno podnetih zahteva, što je značajno više u odnosu na 767 zahteva iz 2017. godine.

U 2018. godini su mladi poljoprivrednici podneli i blizu 2300 zahteva (2.260) za kreditnu podršku, a banke su plasirale preko 3,2 milijardi dinara (3.250.000.000).

(G. Avalić/g.avalic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Rade

    6. maj 2019 | 09:56

    Kasno je za nov pocetak. Svi pobegli i beze iz srbije dzaba vam sve.

  • Dragan

    6. maj 2019 | 13:54

    Uskoro neće imati poljoprivrednika.Dok god u Srbiji ne budu plaćeni polj.proizvodi kako treba i po normalnoj ceni.U ovoj zemlji se uvek uzima od seljaka,bio rat ili kriza(zadnjih 30 g.).Tako da pored ove plodne zemlje mi će da uvozimo svetski otpad za ishranu.

  • Van

    6. maj 2019 | 16:08

    Da bi postao neko dobar poljoprivrednik ratar ili stočar potrebno je velilo porodično iskustvo koje su sticale generacije. Svi povoljni krediti koje država daje su lepak za naivne koji misle da se do uspeha može doći samo uz pomoć povoljnog kredita bez dugotrajnog velikog iskustva. Šta može vlasnik zemljišta da uradi sa kreditom ako mu nedostaje savremena oprema i veliko iskustva, jedino da proda ili daje drugom da radi.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>