• 10
 ≫ 

Najsavremeniji staklenik na Balkanu: Mesto gde raste najkvalitetnija zelena salata u Srbiji (VIDEO)

 ≫ 

U Irigu se nalazi jedan od najsavremenijih staklenika u ovom delu Evrope, gde se proizvodi rasad vrhunskog kvaliteta uz pomoć novih tehnologija

  • 10

Kadrove koje vidite nisu snimljeni u zapadnoj Evropi, u nekoj od agrarnih velesila, već, verovali ili ne u Srbiji. Prizor koji nije svojstven našim uslovima nikoga ne može da ostavi ravnodušnim, kako poljoprivrednike, tako i stručnu javnost.

Na ovom mestu se primenjuje najsavremenija tehnologija u zaštićenom prostoru, a to je hidroponski način uzgajanja rasada i zelene salate, koji je kod nas potpuna novina. Najsavremenija tehnologija omogućava proizvodnju na vodi u kontrolisanim uslovima uz kompijutersko kontrolisanje svega što je biljci potrebno za pravilan rast i razvoj.

Staklenik kompanije "Grow rasad" koji se nalazi u Irigu jedinstven je u ovom delu Evrope. Ovde se u svakom trenutku kontrolišu mikroklimatski uslovi, svetlosti, temperature i vlažnosti vazduha, čime biljka dobija idealne uslove. U stakleniku se smenjuju različite vrste rasada koji se proizvodi tokom cele godine.

U trenutku naše posete u stakleniku se nalazio rasad spremna za prodaju, posle koje na red stiže zelena salata. Salati iz ovog pstaklenika ne treba posebna reklama, svaki kupac će u prodavnici lako uočiti razliku između salate koja stiže iz ovog staklenika i bilo koje druge.

Staklenik u Irigu

Foto: Telegraf

Salata sa korenom ostaje sveža i do 10 dana, ukusna je i što je najvažnije čista, za razliku od salate koju kupimo na pijaci i uz nju ne retko dobijemo i blato koje ostane na listovima, ali i po nekog insekta. Zbog svog izuzetnog kvaliteta tražnja za salatom se povećava iz godine u godinu pa je tako povećana i proizvodnja.

Svi povrtari znaju da je kvalitetan rasad osnov za visok rod, no ipak veliki je broj onih koji se zbog navodne uštede odlučuju da sami proizvode rasad najčešće u neadekvatnim i primitivnim uslovima. Veoma često koriste nedeklarisano seme koje nije otporno na bolesti, nemaju odgovarajuću mikroklimu i supstrat, pa je za nizak prinos odgovoran loš sadni materijal u samom startu. Vođeni idejom da su uštedeli, jer su sami proizveli rasad, povrtari na kraju budu u znatno većem gubitku kada se suoče sa niskim prinosom.

Posle zelene salate, u plastenik, na red dolaze paprika i paradajz. Zahvaljujući dobrim mikroklimatski uslovima rasadu je obezbeđena idealna kondicija, neposredno pred rasađivanje.

Foto: Pixabay.com

Ovakav rasad ima visok potencijal prinosa, čega su svesni svi oni povrtari koji rade na najbolji način, i shodno tome dobijaju i visok rod u berbi. Kako za zelenom salatom tako i za kvalitetnim rasadom tražnja sve više raste.

Posle niza ogleda koji su pokazali dobre rezultate, u šta smo se i sami uverili praveći reportaže sa povrtarima po čitavoj Srbiji, pa je sve više onih koji se odlučuju za semena španske kompanije „Meridiem seeds“ koja u ponudi osim  salate ima i paradajz, papriku, krastavac i lubenicu. Rasad se proizvodi u Irigu, a povrtari mogu da računaju na visok rod i dobru zaradu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ludi Milivoje

    9. maj 2019 | 15:31

    Dzaba sve to.Nama je draze Iz Albanije da uvozimo.Nismo normalni jedina nacija koja radi protiv sebe.

  • Mare

    9. maj 2019 | 15:21

    Da bude što više ovakvih objekata.Ne treba nam uvoz povrća iz Albanije koje je sve, samo ne kvalitetno, posebno paradajz.Ko nije probao rani paradajz proizveden u nekom od staklenika u Vojvodini, neka to odmah uradi i izbegne bljutav albanski poluoproizvod.

  • q

    9. maj 2019 | 16:37

    Svoje izvozimo a tude uvozimo. Biznis

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>