• 1
 ≫ 

Najmoderniji zasadi trešanja stigli i u Srbiju (VIDEO)

 ≫ 

Na kakve je izazove u proizvodnji ove godine naišla trešnja i koliki rod možemo da očekujemo?

  • 1

Trešnjin cvet predstavlja japanski nacionalni cvet. On je ujedno i simbol sreće, koji ima tradiciju hiljadama godina staru. Japanski umetnici, slikari, pesnici i aristokratija slavili su samo cvetanje drveta, kultivisali su ga baš zbog njegove lepote.

Cvetu trešnje posvećeno mnogo pesama, književnih dela i legendi. Prema nekim procenama u Japanu ima više od milion stabala. Ono što bitno razlikuje Japance od nas, jeste to da, za razliku od nas, Japanci značaj pridaju samom cvetu trešnje, ali ne i plodu.

Naša zemlja je proše godine izvezla oko 30.000 tona trešanja. Podizanje modernih zasada  trešanja  poslednjih godina je u velikoj ekspanziji.

U našoj zemlji savremena tehnologija na slabo bujnim podlogama gizeli 5 i 6 primenjuje se već punih 10 godina.

Tim povodom posetili smo jedan od prvih modernih trešnjara u Srbiji, koji se nalazi u Čeneju i koji je u 3. godini, a prostire se na oko 8 hektara.

Trešnja Telegraf.rs

U Srbiji se polako ali sigurno povećavaju moderni zasadi svih voćnih vrsta, među kojma su i trešanje. Voćari polako napuštaju stare tehnologije koje ne donose kvalitet i kvantitet koji  su osnovni preduslov za dobar prihod. Ovakvi voćnjaci široko su rasprostranjeni u Italiji i drugim razvijenim agrarnim zemljama, dok je kod nas tek poslednjih godina počela da se budi svest o značaju savremenih zasada. Ovaj voćnjak posetili smo početkom aprila kada je bio u fazi punog cvetanja. Da li je bilo izazova tokom zimskog perioda i kako je trešnja prezimela, upitali smo zaštitara, diplomiranog inženjera poljoprivrede Bojanu Brestovac, koja nam je rekla nešto više o ovogodišnjim izazovima u proizvodnji.

Dobro poznata činjenica da je poljoprivreda „fabrika pod vedrim nebom“, i da postoje faktori, kao što su vremenske prilike, na koje ne možemo suočila je voćare sa skraćenom vegetacijom i lošijim uslovima za oplodnju, pa je na pojedinim mestima rod bio nešto niži od očekivanog.

Trešnja Telegraf.rs

Bez modernizacije nema ni napredka, za većinu naših voćara, koji rade na način na koji su radili njihovi očevi I dedovi, potpuno je nezamislivo da će već za dva meseca u ovom voćnjaku imati I šta da se ubere, ali mi ćemo vas uveriti da je to tačno I doćićemo na berbu kada će se ujedno na ovom mestu održati međunarodni dani trešanja.

Za podizanje jednog ovakvog zasada potrebno je veliko znanje I stučnost. Ukoliko ga ne posedujete, firma AFC nudi mogućnost poslovanja po sistemu ključ u ruke koji podrazumeva sve od analize zemljišta, izbora sadnom materjala, navodnjavanje, protivgradnih mreža, ishrane biljaka I svih drugih pomo I agro tehničkih mera.

Trešnja Telegraf.rs

Interesovanje za podizanje modernih  zasada poput ovog povećava se svake godine. Voćari su shvatili da samo da novim znanjima koja su u službi modernih tehnologija mogu da dobiju konkurentan proizvod koji postiže znatno višu cenu na tržištu, kako domaćem tako I inostranom tržištu.

Telegraf. rs

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Borko

    10. maj 2019 | 20:22

    A dali bolje da proizvedemo svilu da gajimo svilenu bubu bre?

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>