• 0

U srcu Šumadije kao u južnom Tirolu, pogledajte ove zasade (VIDEO)

U Srbiji poslednjih godina počinju da se šire savremeni voćnjaci koji se ni malo ne razlikuju od voćnjaka u razvijenim agrarnim zemljama Evrope

  • 0

Savremeni  voćnjaci se polako ali sigurno šire u Srbiji, jer su voćari shvatili da samo uz dobar kvalitet i kvantitet mogu da budu konkurentni na stranim tržištima. Jedan takav savremeni zasad nalazi se u Gruži, gde se dosledno primenjuje kompletna agrotehnika, a shodno tome se ostvaruju i visoki prinosi.

Osnovna misija Gruža Agrara je proizvodnja i razvoj opreme za voćarstvo, protivgradne opreme za zaštitu, kao i radne i transporten opreme za voćarstvo visokog kvaliteta.

Voćnjaci Gruža Foto: Telegraf.rs

Pored savremenih zasada jabuke, firma Gruža Agrar uvrstila je i borovnicu u svoju proizvodnju. Američka visokožbunasta borovnica je jagodičasta voćka, čija proizvodnja se smatra vrlo rentabilnom zahvaljujući prevashodno njenim biološko-proizvodnim karakteristikama. Njen plod sadrži dosta lekovitih materija i najveći je prirodni antioksidans. Samim tim jedna je od najzdravijih voćki za svežu konzumaciju.

Prednost gajenja ove biljke su što sazrevanje plodova počinje rano (u junu), kada se javlja deficit plodova na evropskom tržištu. Rano stupa na rod, već u drugoj godini zasada. Puna rodnost je posle pete godine, kada se može očekivati prinos od 5 i više kilograma po biljci. U Gruža Agraru borovnica se gaji u saksijama.

Voćnjaci Gruža Foto: Telegraf.rs

Obišli smo i stariji zasad gde je sve počelo pre punih 10 godina, ali danas sve to izgleda daleko moderije. Vlasnici Gruža Agrara su shvatili da bez novih tehnologija nema napretka, pa je tako u planu proširenje zasada.

U trenutku naše posete u voćnjaku je rađena važna agrotehnička mera rovašenja, koja je neophodna u intenzivnim zasadima.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>