• 1

Česta kiša uništila rod najranije sorte trešanja u Bogatiću: Krupni plodovi napukli od vode, voćari se hvataju za glavu (FOTO)

Nadam se da ću ove godine zaraditi bar da pokrijem troškove, kaže Dragica Radonjić

  • 1

Česte padavine su potpuno uništile rod najranije sorte trešanja Early Lory u voćnjaku Dragice Radonjić u Bogatiću. Krupni zreli crveni plodovi su napukli od kiše, trule na granama i zbog toga ne mogu da se prodaju. Rod sa stotinu stabala ostaće neobran, pa će se slatkim i sočnim trešnjama sladiti jata čvoraka i vrana.

Kiše su odložile i početak organizovanog otkupa ranih sorti, pa pošto na 70 ari ima još 400 stabala "kasnijih" sorti, koje sazrevaju sve do kraja juna, vlasnica voćnjaka gaji nadu da će od trešanja ove godine zaraditi bar da pokrije troškove.

Dragičino domaćinstvo je jedno od brojnih u Mačvi u kojem se više ne tove svinje i bikovi. U ovom kraju poslednjih godina umesto pšenice i kukuruza sve je više voćnjaka. Plodnu mačvansku zemlju osvajaju zasadi jabuka, krušaka i trešanja, a iz godine u godinu se povećavaju površine zemljišta na kojem se uzgajaju maline, kupine i jagode.

Trešnje, kiša, Bogatić Dragica gleda šta je ostalo posle kiša, Foto: D. Grujić

- U početku sam se i ja dvoumila jer nije baš svejedno posaditi mlade sadnice pa čekati najmanje tri godine da počnu da rađaju. Pojedini su me odvraćali, ali sad mi je drago što ih nisam poslušala. Ima dosta posla tokom cele godine, ulaganja su velika, ali se ipak isplati. Više nego tov svinja - kaže Dragica.

Uz visoka ulaganja za zasnivanje voćnjaka, vremenske (ne)prilike nose najveći rizik voćarske proizvodnje. Lane je uveče Đurđevdana grad omlatio sav rod i napravio štetu veću od 10.000 evra. Pretprošle, prve godine branja, zbog mraza, jakih vetrova i kiša u vreme cvetanja sa stabala je prosečno ubrano tek desetak kilograma. Ali, pošto je sve prodato za rusko tržište po dobroj ceni trud nije bio sasvim uzaludan. Ove godine zbog čestih i obilnih kiša Dragici je ponovo iz ruku izmakla zarada od rane sorte trešanja.

Trešnje, kiša, Bogatić Napukle od padavina, Foto: D. Grujić

Ipak, ona i suprug Miloš u voćarstvu vide šansu za dobru zaradu, pa su ovog proleća podigli voćnjak sa 8800 sadnica jabuke i 5400 sadnica kruške. Na površini od 4,5 hektara uložili su nekoliko desetina hiljada evra. Najskuplje su plaćene sadnice, sistem za zalivanje i protivgradna zaštita.

(D. Grujić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • FANTOM

    25. maj 2019 | 21:57

    Tresnje bolje nego prosle godine! Rod ce biti manji ali za nas iz maloprodaje je ukusna i socna pa neka je 250 din. kilogram! Uzivajte dok ih konzumirate.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>