• 1
 ≫ 

Potkradali su je na masnoj jedinici, Slavica zato svakog dana 100 litara mleka pretvori u sir

 ≫ 

Kvalitetom je osvojila mušterije, pa nema problema sa prodajom

  • 1

Tri puta nedeljno, sredom, četvrkom i nedeljom, punih 30 godina domaćica Slavica Ercegovčević iz Klenja, kod Bogatića, na pijaci prodaje sireve koje sama priprema u svom domaćinstvu.

Neko bi se umorio samo kada bi brojao koliko je dana Slavica provela na pijacama u Badovincima i Bogatiću, gde ima svoje tezge.

Ali, ona je neumorna. Svakodnevno muze četiri krave, preradi stotinu litara mleka i pijačnim danima prodaje sir. Tri decenije se budi u pet ujutro i pošto obavi poslove u kući i u štali seda u automobil i pravac - pijaca.

slavica

Foto: D.G.

Mladi, stari, ukajmačen, kačkavalј - sirevi su koje Slavica priprema i prodaje. "Zanat" je učila od svoje majke, a potom i svekrve. Kvalitetom je osvojila mušterije, pa nema problema sa prodajom.

- Krave muzemo dva puta dnevno, ujutro i uveče, pa uvek ima svežeg mleka i sira. Polovinu mleka obavezno prokuvam, a kada uveče pomuzem krave dodajem polovinu hladnog nevarenog mleka, pa onda sirim. Lepši  je sir kada je deo mleka varen. Osim toga, krave ne hranimo koncentratom i premiksima, što siru daje izuzetan, prirodni ukus - otkriva tajnu Slavica.

Od varenog mleka dobija i kajmak, a "za svoju dušu" pravi pavlaku po receptu svoje majke.

- Za pavlaku mleko mora da kisne dva do tri dana. Na pijaci pavlaku ne prodajem. Jednostavno ljudi neće da kupuju, kažu kako se pravi od pokvarenog mleka, pa je zato spremam samo za ukućane - dodaje.

Na osam hektra obradive zemlje njeno domaćinstvo, u kojem radi sa suprugom, koji je agronom i sinom, koji je po struci veterinar, proizvedu dovoljno hrane za stoku. Tove bikove za prodaju, ali uvek u štali imaju nekoliko krava.

- Ranije smo imali osam krava i mleko smo prodavali mlekarama. Kada sam primetila da nas potkradaju na masnoj jedinici, jer u jednoj izmere pet, a u drugoj dve, prestali smo da prodajemo mleko i od tada sve prerađujem u sireve  - kaže Slavica.

VIDEO: Deda Branislav pravi najtraženiji prirodni lek

(Telegraf Biznis/D. Grujić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>