• 5

Proizvođači duvana u Mačvi očajni - kiše će prepoloviti prinose

U preostale njive ne može ni da uđe jer "plivaju pod vodom"

  • 5

Zbog nepovoljnih vremenskih prilika sadnja duvana u Mačvi još nije završena, iako je optimalni rok istekao sredinom maja. Česte kiše su omele adekvatnu priprema zemljišta i blagovremenu sadnju, što će se drastično odraziti na kvalitet ovogodišnje roda i proizvođačima za polovinu umanjiti očekivani prihod.

Dragorad Firaunović iz Uzveća je zasadio duvan na 5 od planiranih 7,5 hektara. U preostale njive ne može ni da uđe jer "plivaju pod vodom". Duvan koji je ranije zasađen ne obećava dobar rod, jer mu ne pogoduje velika vlažnost u zemljištu.

- Duvan na njivi broji dane i od kada se zasadi bere se posle 60 dana, sa 20-24 listova. Zbog vlage i hladnoće biljke ne rastu i neizvesno je da li će do branja formirati i 12 listova. Loše vreme će uticati i na kvalitet, a pošto nam otkupljivači duvan plaćaju po klasama na osnovu kvaliteta, rentabilnost ovogodišnje proizvodnje je pod velikim znakom pitanja - kaže Firaunović.

U ataru sela Uzveća, koje je najveći proizvođač duvana u Srbiji, oko 30 odsto njiva na kojima je zasađen duvan su pod vodom. Biljke su "ukuvane" od  prevelike vlage počele su da se suše. Pojedini poljoprivrednici nameravaju da, nakon stabilizacije vremenskih prilika, preoru njive i ponovo obave sadnju, ali je neizvesno da li će imati dovoljno rasada. Preostali rasad u plastenicima je u kritičnom stanju, jer je od setve prošlo tri meseca, a  na njivu je trebalo da se iznose posle 55-60 dana.

- Da bi koliko-toliko spasli ovogodišnji rod moraćemo više novca da uložimo u agrotehniku i tretiranje protiv plamenjače i insekata pošto su biljke nikad više podložne bolestima. Povećani troškovi ne samo da će umanjiti zaradu, već je neizvesno da li ćemo uspeti da pokrijemo sve izdatke - pesimista je Firaunović.

U najboljim uslovima sa hektara se ubere 2,5 tone suvih listova, a ove godine teško da se može očekivati više od tone. On bi dodatno mogao da bude umanjen ukoliko se, zbog kasne sadnje berba produži i  jesenji mrazevi dodatno "oberu" duvan.

(Dragan Grujić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Imenjak

    8. jun 2019 | 13:57

    Sto se mene tice ne rodio nikada

  • MilanT

    8. jun 2019 | 16:47

    Nece biti za "seckanje" ali ce biti za fabrike. Bez brige. A vi sto pisete da ga treba zabraniti niko nas ne tera da pusimo. Ti ljudi zive od toga,rade kao i sve drugo sto rade poljoprivrednici. Velike muke a male pare.

  • VX

    8. jun 2019 | 12:46

    Tu pošast treba zabraniti u celom svetu.Mnogi pare troše na cigare a nema za šta pas da ih ujede i truju nepušače oko sebe.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>