• 10
 ≫ 

Jokićeva porodica ulaže u hipodrom: U svetu je biznis, kod nas je ljubav i mnogo košta (VIDEO)

 ≫ 

Sve što uložimo kao porodica, ostaje ovom gradu koji voli konje i ljudima koji prate trke - kaže Branislav Jokić

  • 10

Jedan od najboljih košarkaša NBA lige i reprezentacije Srbije Nikola Jokić sa svojim ocem Branislavom planira da uloži sredstva u sređivanje Hipodroma u Somboru.

Ljubav porodice Jokić prema konjima traje decenijama, i o tome ste mogli da pročitate više kada smo posetili štalu Nikole Jokića i porazgovarali sa njegovim ocem Branislavom na tu temu, a baš iz tog razloga i ne čudi zašto žele da mesto koje njima toliko znači dodatno urede i naprave nešto čime bi Sombor i Srbija mogli dodatno da se ponose.

Sombor, Trka Konja Hipodrom u Somboru mogao bi da izgleda potpuno drugačije; Foto: Nikola Tomić

KONJIČKI KLUB VOJVOĐANIN  - ŠTAP I KANAP

U ulozi predsednika Konjičkog kluba Vojvođanin, Branislav Jokić sa svojim saradnicima ulaže velike napore kako bi dva trkačka dana bila organizovana na najbolji mogući način.

- Grad je nama izašao u susret i omogućio nam je neka sredstva od oko 30 posto organizacije svega. Pored toga, tu ima još dosta stvari od razglasa, snimanja, sudija, štampanja programa, ulaznica i majci za ljude koji učestvuju. Troškovi samo jednog dana su oko 700 - 750 hiljada - počinje priču Braislav i nastavlja:

- Mi deo troškova sakupimo od oko 700 ulaznica koje su 200 dinara i prodajom 300-400 programa koji su 100 dinara. To su skromne cene, ne može biti jeftinije. Da nema sponzora....Takođe, ova zemlja koju vidite ovde, to nam je grad dao da koristimo i od toga godišnje izvučemo neki prihod od 200 - 300.000.

VIDEO: Kako je Nikola Jokić zavoleo konje?

- Sve te pare nam dođu jako dobro za organizaciju dva trkačka dana i sređivanje ovog kompleksa. Zato sam rekao da svi moraju da kupe kartu. To sam rekao i članovima moje porodice, a ima ih oko petnaestak.

LJUBAV VS. BIZNIS

Na osnovu tradicije konjarstva i konjičkog sporta, kao i velike ljubavi Somboraca i porodice Jokić prema plemenitim životinjama, postoji ideja po kojoj bi Gradski hipodrom u Somboru dobio potpuno nov izgled. Naime, porodica slavnog srpskog košarkaša želi da zakupi ovo zdanje na 99 godina i preuredi ga, kako bi svi koji vole konje mogli da uživaju.

- Ja sam bio već na razgovorima sa gradonačelnicom i njenim pratećim službama koji tamo rade u opštini. Imamo želju da ovaj hipodrom koji vidite ovde u takvom stanju u kakvom jeste, preuredimo i da to bude jedan sasvim novi, pristojan hipodrom. Ja sam bio na par hipodroma i "napolju". Vredelo bi napraviti nešto lepo.

Sombor, Trka Konja Kasački dan u Somboru uvek privuče veliku pažnju publike; Foto: Nikola Tomić

SOMBORU ZA PONOS I BUDUĆE GENERACIJE

Mnogo toga je već urađeno, a tu su i nove ideje. Za svaku od njih je potreban dodatni novac koji bi bio usmeren na najvažnije segmente trkališta.

- Ja sam mislio da se tu uloži. Između 500.000 i milion dolara će biti ta investicija koju mi planiramo. Ideja je da se naprave tribine, da se sa druge strane, u kontrapravcu, srede štale. Tako je u preliminarnim crtežima. Tu su i prateće prostorije, restoran, padok, ispusti za konje, da budu što više napolju.

Branislav Jokić Branislav Jokić ima ideju kako da renovira hipodrrom u Somboru; Foto: Nikola Tomić

- Za sada, napravili smo peščanu stazu gde konji treniraju. Znači, već smo napravili nešto. Sve što uložimo kao porodica, ja i dan danas kažem da je to sredio Konjički klub.

- Mi to ne možemo nigde da odnesemo. To će ostati ovom gradu koji voli konje i ljudima koji prate trke.

VIDEO: Telegraf u štali Jokića: Upoznali smo njegove mezimce i pratili trke u Somboru

SRBIJA I SVETSKI STANDARDI

Branislav ističe da ipak ne može da se govori o "svetskim standardima", koji su za naše uslove teško dostižni, ali dodaje da želi da napravi nešto što bi bilo pristojno i ostavljeno gradu.

- Ne možemo mi da kažemo sada "svetski hipodrom". To je jako skupo. To su velike staze. Za naše, srpske uslove, će biti sasvim pristojan hipodrom. E sada, ostaje da se sve reši. Ova parcela se vodi kao njiva, a 65 godina se ovde trči. Moramo sve stvari da pripremimo ranije. Ideja je da se detaljnim urbanističkim planom sve sredi, jer tu je i Fudbalski klub Radnički. To će se sve objediniti, a mi bismo uložili onda.

- Tu nigde neće stajati ime Branislav, ili Nikola Jokić, niti to tražimo. To će biti Konjički klub Vojvođanin i to će ostati klubu i to niko neće moći da mu oduzme.

Nikola Jokić Nikola Jokić najviše voli da odmor provede u rodnom Somboru i bavi se konjima; Foto: Nikola Tomić

KONJI I CIFRE OD KOJIH SE ZAVRTI U GLAVI

U svetu konjarstvo i konjički sport su razvijen biznis, a cifre koje se ulaži troše mere milijardama. Tako se samo Sjedinjenim Američkim Državama 1.9 milijarde dolara poreza uplati svake godine na osnovu konjičkih trka, 1.4 miliona ljudi zaposleno je direktno ili indirektno u poslovima koji se tiču konja, a kada je reč o nagradama, samo ona načuvenom Kentaki Derbiju je oko 2 miliona dolara. Kod nas je drugačije.

- U svetu je biznis, a kod nas je jedna velika ljubav koja mnogo košta. Pola ljubitelja konja maltene nema šta da jede, a drži konje. Ne možete vi tu očekivati neku svetsku klasu. Na žalost, naši najbolji vozači i konji kada vide da nema života od nagrada odlaze u Mađarsku, odlaze u Švedsku. 

Sombor, Trka Konja Kasački dan na hipodromu u Somboru; Foto: Nikola Tomić

- To malo konja što budu ekstra, iznese se i ode tamo. Tamo su nagrade par hiljada evra i naviše, a kod nas je par stotina. Kod nas je u običnim trkama prva nagrada 18.500 dinara, a u glavnoj trci je 300 evra. Onda ti je jasno. A konj, on najmanje mesečno košta 350, 400 evra. Što hrana, što smeštaj, što ovo, što ono. Treba kupiti opremu, treba trenirati, prikolica... To je samo ljubav i voliš.

KOŠARKAŠKI KLUB DŽOKER

Pored konjarstva, velika ljubav Jokića je naravno košarka, pa dok Nikola cepa mrežice u NBA ligi, u Somboru "raste" njegov klub Džoker.

- Mi smo preuzeli Džoker pre oko godinu dana. To je nekadašnji klub "So koš". Taj klub je godinama tavorio u Drugoj srpskoj ligi i imali smo ideju da pokušamo da se plasiramo u viši rang takmičenja. Ove godine smo uložili neka sredstva, doveli momke iz Odžaka, Apatina i Sombora, ali nismo uspeli. Želim da taj klub bude regionalni. Mnogi klubovi su se pogasili. Jedino Novi Sad ima nešto više klubova. Želja mi je da napravimo nešto.

Ne dešava se često da se teško stečeni novac ulaže u grane koje i nisu tako profitabilne. Ipak, kada celog života pratiš svoj san onda i naučiš da pomeraš granice. Tada i nemoguće postaje moguće, a poslovni uspeh sam dođe kada nečemu pristupiš sa toliko ljubavi i strasti baš kao što svemu u vezi sa košarkom i konjima pristupa porodica Jokić, jer kako Branislav reče, "ljubav i voliš".

(S.G.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marko

    21. jun 2019 | 19:41

    Jokici , vi ste prave Srbende, svaka čast. Samo se plasim da ne prodjete kao Rebrača i Koturovic. Pa da spadnete nato da vam lokalni zelenasi placaju kafu po Somboru.A pre toga vam uzmu i lovu i dusu. Sta bi sa Rebracinim Mercatorom u Somboru i rest.Ruza ili kako se zvase na Dunavu kod one Benz.pumpe na pontonu u marini. Čujem od prijatelja da su " zeleni" sve oteli.A i lokalni funkcionercici su ih dobro izuli. Vas novac je čist, dusa vam je čista nemojte da va klosari preveslaju. SREĆNO !

  • Bosiljks

    21. jun 2019 | 13:20

    Bravo za Jokice,da malo taj nas grad ozivi.Nekako je zapao u ,,tisinu,,.Opstina i gradski oci bi trebalo da se raduju i iz sve snage pomognu sa te pravne strane.A ne da se neckaju i razmisljaju.Pa sad smo i poznati po vama dragi Jokici,od srca vam zelim uspeh a nas hipodrom ce biti ,,svetski,, i previse za nase uslove.A kosarka je na prvom mestu a u Somboru je ima .

  • gračanin

    21. jun 2019 | 13:07

    Gospodin🥇

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>