• 67
 ≫ 

Država planira da pokloni zemlju mladim farmerima, 50 hektara - besplatno (VIDEO)

 ≫ 

Mladi farmeri dobili bi do 50 hektara državne zemlje, koju bi mogli da ostave i naslednicima. Ovo je jedini uslov

  • 67

Sela u Srbiji se prazne i to je činjenica sa kojom država kreće da se drži u koštac. Nacionalni tim kreće sa novim merama koje bi trebalo da vrate ljude na sela, ili bar, da probaju da ih zadrže.

Kako je rečeno na prvoj sednici tog tela, pitanje je postalo od nacionalnog značaja. Ministar u vladi zadužen za razvoj ruralnih područja, Milan Krkobabić otkriva nam o kojim merama je reč.

Jedna od njih, koja je svojevrsni presedan jeste poklanjanje, ustupanje državne zemlje poljoprivrednicima i to besplatno.

- Naša nova, konkretna mera, i predlog iza kojeg ja stojim već neko vreme, jeste podela državne zemlje. Mi imamo više od 200.000 hiljada hektara državne zemlje koja nije ničim opterećena, ni ugovorima, ni koncesijama, ni pregovorima, ničim - rekao nam je Krkobabić.

Kako je objasnio, jedini uslov je da se ta zemlja privede nameni, odnosno poljoprivrednoj kulturi i to će se kontrolistati.

- Ne možemo naše zemljište da koristimo kao robu. Šta da radi mali čovek na selu ako nema zemlju?

Prema njegovim rečima, mladim poljoprivrednicima trebalo bi da se ustupi do 50 hekatara u zavisnosti od raspoloživosti i najvažnije - bez nadokande.

- Samo da je koriste. Imaju pravo da je čak i ostave naslednicima.

Šta je država spremila da pomogne srpskom domaćinu, čitajte u našem intervjuu. 

(Vesna Bjelić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Rastko

    16. jun 2019 | 11:16

    Nema ko ne bi bi voleo ovu drzavu kada bi svim mladim bracnim parovima besplatno poklonila po tricavih 50 m2 stana.

  • Ksiz3

    16. jun 2019 | 12:16

    Mladim parovima, lepo. A šta cemo sa našom generacijom.. od 79 pa na dole? Nasa generacija je uništena.. živela u totalnom haosu, preživela sve ono loše sto se desavalo od rapada Jugoslavije do dana današnjeg..ima nas na sve strane sveta.. jel su neki od nas potražili negde drugde svoje mesto pod suncem.. a pitanje dali su ga našli... gorak je to hleb... sta ćemo mi da dobijemo.. mada znam odgovor...

  • Mladen

    16. jun 2019 | 12:01

    Samo još da navatate ovih staraca od, 70 i više godina da rade na njivi, niko nam neće biti ravan! Mlade nećete prevariti, uvozni lobi sedi u Beogradu i drma Srpskom poljoprivredom! Da neće možda Krkobabić da uzme 50 hektara pa da nam pokaže kako se ore i seje! Kasno ste se setili gospododa!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>