• 12

Kinezi traže našu svinjetinu, hoćemo li imati dovoljno da im pošaljemo?

Memorandum o uvozu i izvozu svinjskog mesa i mlečnih proizvoda potpisali su ministar poljoprivrede i zamenik ministra Generalne uprave carina

  • 12

Ugovore koji će omogućiti izvoz svinjskog mesa i mlečnih proizvoda na kinesko tržište, kao i Memorandum o saradnji na uvozu i izvozu prehrambenih proizvoda i bezbednosti hrane, potpisali su u Beogradu ministar poljoprivrede Branislav Nedimović i zamenik ministra Generalne uprave carina NR Kine Žang Jiven.

Ministar Nedimović je kazao da je sada preostalo potpisivanje Sporazuma o fitosanitarnoj zaštiti i očekuje da će prve kineske inspekcije doći u Srbiju već narednog meseca, a da će se naši proizvodi na tržištu Kine naći do kraja godine.

On je naglasio da očekuje da će to biti do Sajma poljoprivrede u Šangaju koji se održava u novembru.

- Potpisivanje ovih dokumenata je strateška stvar za Srbiju u oblasti poljoprivrede zbog otvaranja kineskog tržišta za svinjsko meso i mlečne proizvode - rekao je Nedimović novinarima nakon potpisivanja ugovora.

Britain EU Food, klanica, meso, prasetina, svinjetina, svinjsko, prasece, mesar, butkica,

Foto: Tanjug/AP

On kaže da je otvaranje kineskog tržišta bio zahtev domaćih proizvođača i istakao da je sledeći korak da obavesti kineske kolege koje su naše kompanije zainteresovane za izvoz i da kineska inspekcija izvrši kontrolu objekata po proceduri koja je predviđena sporazumom.

- Ovo je zahtev srpskih proizvođača da se otvori tržište Kine zbog različitih okolnosti koje postoje na svetskom tržištu, a kinesko tržište je i atraktivno jer su oni najveći potrošači svinjskog mesa na svetu - rekao je Nedimović.

Kaže da će količina izvoza svinjskog mesa i mlečnih priozvoda zavisiti od stanja na tržištu, naše ponude i od cene.

Upitan da li Srbija može da proizvede dovoljno svinjskog mesa za izvoz na kinesko tržište, Nedimović je odgovorio da su proizvođači rekli da mogu.

- Ako pitate proizvođače oni će reći da mogu da proizvedu više nego što imaju u ovom trenutku samo da dobiju tržište. Posao države je da otvara tržišta - istakao je Nedimović.

Na pitanje koliki je godišnji uzgoj svinja, Nedimović kaže da zavisi od godine do godine, da je prosek oko četiri miliona komada svinja, a ako je cena bolja taj broj može biti i veći.

(Telegraf Biznis / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Borko

    17. jun 2019 | 17:59

    Nemamo mi vremena da hranimo svinje treba da gledamo parove i zadrugu to nam je drzava omogucila.

  • Лицемер

    17. jun 2019 | 16:44

    Нећемо али ће се неки довитљиви припатник досетити да им подвалили месо из јужне Америке ... јер Боже мој, сви су глупи осим нас.

  • Mimi

    17. jun 2019 | 16:02

    Sa ovakvim '' strucnjacima '' u vladi , sigurno , znaci svega dovoljno za izvoz , hahaha

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>