• 1
 ≫ 

Srpski med jeftiniji u EU nego u Srbiji, najskuplji dolazi s Novog Zelanda i košta 2.800 RSD

 ≫ 

Prosečna vrednost kilograma meda iz Srbije na tržištu Evropske unije iznosila je svega 440 dinara po kilogramu u 2018. godini, znatno jeftinije nego u samoj Srbiji, pokazuju podaci koje je objavila Evropska komisija.

  • 1

Evropska komisija je objavila izveštaj o stanju tržišta meda u EU, koja pokriva samo 60 odsto potražnje iz domaće proizvodnje, iako je drugi najveći proizvođač meda na svetu posle Kine.

Kako se navodi u izveštaju, kilogram meda uvezen iz Srbije koštao je u proseku 3,74 evra, ili oko 440 dinara po kilogramu u Evropskoj uniji. To je za 22 odsto više nego prošle godine, kad je med iz Srbije koštao tri evra ili oko 350 dinara.

Najskuplji med na tržištu Evropske unije dolazi čak sa Novog Zelanda i koštao je neverovatnih 23,5 evra ili 2.800 dinara po kilogramu u 2018. godini.

Med i mleko, Pčelinji med, Pčele, honey, hrana, ishrana, namirnice

Najkuplji sa Novog Zelanda, najjeftiniji iz Kine Foto: Pixabay/fancycrave1

Sa druge strane, najjeftiniji med dolazi iz Kine i koštao je svega 1,3 evra ili 150 dinara po kilogramu u 2018. godini. Potom je bio najjeftiniji med iz Vijetnama (170 dinara) i Ukrajine (216 dinara po kilogramu).

Oko 40 odsto celokupne količine uvezenog meda u Evropskoj uniji dolazi iz Kine, a oko 20 odsto iz Ukrajine. EK nije objavila podatke za Srbiju, iz koje stižu veoma male količine – svega 2,2 odsto uvoznog meda u EU potiče iz svih evropskih država izvan Unije.

EK je objavila da će obezbediti 120 miliona evra pomoći pčelarstvu u Evropskoj uniji tokom naredne tri godine, što je za 12 miliona više nego što je uloženo između 2017. i 2019. godine.

– Pčelarstvo je važan deo poljoprivredno-prehrambenog sektora privrede EU i pomaže da se zadrže radna mesta u ruralnim oblastima – rekao je evropski komesar za poljoprivredu Fil Hogan.

Procenjuje se da je proizvodnja meda u Srbiji iznosila oko 10.000 tona prošle godine. Od toga su izvezene 2.744 tone vrednosti 11 miliona evra.

(Telegraf Biznis/Nova ekonomija)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dragan

    1. januar 2020 | 10:49

    Tuzno i jadno ...I ukaljan ugled savesnih i odgovornih pcelara... A svakako i Pcele....A sto se tice meda s Novog Zelanda...nas med od Kestena ...iz Srbije BiH i Slovenije ima ista pa cak i bolja svojstva od njihovog cuvenog Manuka meda...Dakle jos predanije i organizovanije i u suradnji s institucijama za ljekovitost i kvalitet moramo dokazati to nase svetsko blago.....Sretna I medna nova 2020....godina

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>