• 8
 ≫ 

Otkrivamo recept za uspeh jedne šumadijske porodice: Prave rakiju sa ukusom zlata, prodaju za 40 €

 ≫ 

Da bi mala porodična firma bila uspešna, potrebna je posvećenost svih članova porodice, svakog dana u godini

  • 8

U srcu Šumadije, u selu Cvetojevac nalazi se destilerija Pevac. Porodična firma koja, od svog posla, kako kaže vlasnik Aleksandar Stanković, može pristojno da živi.

Do tog pristojnog života trebalo je, kaže minimum pet godina, 24 sata dnevno.

Danas vino i rakiju izvoze širom sveta, u Rusiju, Evropu, Severnu Ameriku... Zapošljavaju i kooperante jer nemaju svoje voće.

Pevac Foto: Telegraf.rs

Bore se s problemima kao i svaki mali proizvođač u Srbiji. Ističe da je to za sve privrednike na našim prostorima, posebno u proizvodnji vina i rakije - crno tržište. Kako kaže, nedostaje volja države da se taj problem reši, i to naročito osete mladi proizvođači, ali se to oseća i na radnoj snazi, koje nema.

- Radnika ima, ali su razočarni jer mi, zbog tog crnog tržišta ne možemo da naplatimo svoj proizvod koliko zaista vredi, a onda ne možemo da platimo našeg radnika koliko zaslužuje - priča Aleksandar.

Kuriozitet u podrumu je je rakija sa zlatnim listićima. U poslednje vreme dešava se da ih samo zbog nje zovu.

Na našem tržištu boca takve rakije kreće se oko 5.000 dinara.

A zašto baš zlato, i šta još čini uspešnu malu destileriju, pogledaje u našem videu na početku teksta.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mirko

    25. jun 2019 | 17:18

    A kakav to ukus ima zlato? Kažite nama smrtnicima da znamo...

  • Braca

    25. jun 2019 | 18:29

    Svaka proizvodnja treba biti trzišno orijentisana. Samo mi nije jasno, zašto isti takav proizvod od 0,7 lit Nemci mogu napraviti kao liker za svega 15 eura? Jesu li u Nemackoj, plate manje? Nisu. Da li je kod nemaca cena alkohola skuplja? Da . Da li to Srbin zeli da se obogati preko noći , prodajuci 5 puta skuplju rakiju bez patenta, bez svoje sirovine i svog rada? Da. I gde je tu radnik? Naravno ovde u Nemackoj, gde se postuje i placa. Tamo u Srbiji rade dobri ljudi koji su poslodavcima robovi. Vidi molim te , on izmislio brend. Nema zakona u dembeliji Srbiji , platio bi ti prvo patent, onda radnike, a za sebe bi imao platu malo vecu nego oni.

  • Mio

    25. jun 2019 | 18:04

    Zlato nema ukus ! POSTOJI JESTIVO ZLATO KOJE NAJCESCE SLUZE U SLADOLEDU MOZE I NA BIFTEK. STAVLJAJU U RAZNA PICA ETO DA PACENICI POKAZU BOGASTVO. OBOZAVAM RAKIJU ALI NEIDE ZLATO RODENI

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>