• 23
 ≫ 

Ustaje u 5.15, ima 15 minuta pauze za kafu i radi 14 sati: Ovako izgleda dan berača malina

 ≫ 

Odlazak u krevet je u 22 sata, a zabranjena je upotreba mobilnog telefona na njivi

  • 23

Branje malina u jeku je sezone, a ujedno i jedan od načina da za vreme odmora zaradite dodatno još koji dinar.

Ipak, ako ste pomislili da je posao berača malina lagan, grdno ste se prevarili, jer ovi radnici rade i po 14 sati dnevno, pa tako gotovo ceo dan, uz pauze za doručak, ručak i večeru, provedu u malinjacima.

Tako bar piše u rasporedu berača malina koji je objavljen na društvenoj mreži Tviter. U njemu stoji da radnici moraju da ustanu najkasnije u 5.15, kako bi već u 6.00 bili spremni da počnu sa obavljanjem svog posla.

Pored pauza za obroke, imaju i jednu za kafu u trajanju od 15 minuta, ali to nisu sva pravila. Beračima malina zabranjeno je da na njivi imaju mobilne telefone, a u krevet su, po rasporedu, dužni da odu u 22 časova.

Za čitav dan rada, oni dobijaju dnevnicu od 1.500 dinara.

VIDEO: Ogromna zmija u malinama

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Berac&Vocar

    26. jun 2019 | 09:47

    Upoznao sam obe strane ovog posla (isao sam u nadnicu, a od pre par godina imam i svoj zasad). Nije lako ni beracima ni gazdama. Kao gazda, ima mnogo ulaganja dok ne dodje branje, a tek onda oko dnevnica i oko brige o radnicima. I sve bi to bilo ok da je cena maline poznata ranije u toku godine i da covek moze da se sabere dal ima vajde ili ne. Beraci takodje treba da beru ceo dan, sto nije lako. Ali nije ovako kako se prica, da je to ropstvo. Treba samo paziti kod koga ici, kod kojeg domacina. U mom selu radnici rade i odmaraju kad i gazda. aKO GAZDA BERE BERU I ONI, KAD GAZDA SEDNE I ONI SEDNU. Radni dan im je oko 13h, ali od tih 13h 3h su odmori. I ove godine je dnevnica 2,300 - 2, 500. Poredjenja radi, malina kad je bila 220 RSD , dnevnica je bila 1,000 din. Od tad cena maline ide dole, a dnevnice gore. Svi ti nadnicari koji blate malinare, nek se zapitaju gde spavaju po vojvodini kad idu u nadnice (konjusnice, spavaju po slami, i svasta.), au maline kad idu hoce WiFi, zasebnu sobu, kupatilo kao da idu na letovanje. Cast izuzecima, i malianrima i nadnicarima, koji cene dogovor, rad i ljudskost. Samo treba napraviti dogovor da obe strane budu zadovoljne. Ko krene u maline i ocekuje da dobije ogromne dnevnice a da bere 6h neka uppste ne ide pa da posle blati domacine. Kao sto rekoh, treba iti covek i napraviti dogovor koji je dobar za obe strane. IZUZETAKA I BEZOBRAZNIH UVEK IMA.

  • Iz Arilja

    26. jun 2019 | 09:59

    Svuda po Arilju se plaća dnevnica 2500 uz tri obroka i smeštaj, nije lako ali niko nikog ne tera, a ima svakakvih i gazda i berača.

  • Rijesenje

    26. jun 2019 | 09:14

    Je natjerajte migrante da beru, nece biti nereda a malinari netreba nista da plate. A jesam genije?

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>