• 13

Opet skandal s mesom: Više od 2.000 kg nebezbedno za ljude, zatvorene fabrike

Za oba subjekta u poslovanju hranom izrečena je mera zabrane upotrebe prostorija i opreme

  • 13

Veterinarska inspekcija privremeno je zabranila preradu hrane privrednim subjektima "Madeko 2013 DOO” iz Futoga i "DOO Frigo Pejić” iz Novog Sada, jer nisu ispunjavali uslove za higijenu hrane.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva poljoprivrede, Veterinarska inspekcija nastavila je sprovođenje vanrednog inspekcijskog nadzora nad objektima za proizvodnju hrane, a izvršene službene kontrole u Južnobačkom okrugu utvrdile su veći broj nepravilnosti kod subjekata koji se bave tom delatnošću.

Kod subjekata koji su privremeno zatvoreni utvrđeno je da nisu ispunili opšte uslove higijene hrane (prostorije, oprema, higijena), kao i posebne uslove za higijenu hrane koji se odnose na primenu sistema samokontrole.

U jednom od objekata zatečena je hrana koja nije deklarisana, te nije bilo moguće utvrditi sledljivost u ukupnoj količini od 716 kg, proglašena je nebezbednom za ishranu ljudi i poslata na neškodljivo uklanjanje u prisustvu veterinarskih inspektora, navodi se u saopštenju.

U drugom objektu, hrana u ukupnoj količini od 1.406,5 kg nije skladištena po propisanim uslovima temperature, što je dovelo u sumnju bezbednost te hrane, te je sprovedeno službeno uzorkovanje i hrana stavljena van prometa do dobijanja rezultata ispitivanja.

Za oba subjekta u poslovanju hranom izrečena je mera zabrane upotrebe prostorija i opreme, odnosno proizvodnje, do otklanjanja utvrđenih nedostataka.

VIDEO: Znate li šta zapravo znače datumi na namirnicama?

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Čiča

    30. jun 2019 | 14:40

    Nema više državnih mesara, koje su imale svoje farme, školovane tehnologe. U mom kraju najveću mesaru ima čovek sa dva razreda osnovne. On će tehnologe da plati nikad. Godinama otkupljuje staru a ponekad crknutu stoku. Meso ko od gavrana. Podmiti gde treba i vozi. Glavni je snabdevač i za bolnicu i vrtiće. Ko mu šta može?

  • Hmm

    30. jun 2019 | 12:02

    Ma sve to ode na akciji, sto da se baca...

  • Jeretik

    30. jun 2019 | 12:07

    Vrh ledenog brega je vidljivi deo sante , 90% se ne vidi, potopljeno - u potrošačima.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>