• 8
 ≫ 

Otvorena najveća plantaža organskih jabuka u Srbiji, sadnice na čak 114 hektara (FOTO)

 ≫ 

U Vladičinom Hanu kompanija Nectar otvorila je najveću organsku plantažu u Srbiji od ukupno 114 hektara

 • 8
jabuke

Foto: Telegraf.rs

Izazov je bio ući u voćnjak koji je bio prazan godinama, ali sada je doveden na zavidan nivo i  zahvaljujući njemu, otvorena je najveća plantaža organskih jabuka u Srbiji.

U opremu i nove sadnice koje krase plantažu od 45 hektara uloženo je 200.000 evra. Podmladak će zaposliti i 100 novih ljudi u sezoni,  a jabuke koje se uberu ići će u gotove proizvode, dečiju granu, sokove, pa i one ceđene.

Tih 45 hektara organske jabuke samo je prva faza, jer će, posle proširenja pod organskom jabukom kompanije Nectar biti 114 hektara, što je ulaganje veće od pola miliona evra.

Cilj je i, kako kaže generalni direktor kompanije Nectar Mihailo Janković, da se mladi zadrže na selu.

- Ovim projektom samo nastavljamo, u skladu sa našom filozofijom ''Nije svejedno'', da investiramo u našu zemlju, da budemo pioniri novih trendova i da potrošačima nudimo najkvalitetnije i zdrave proizvode. Cilj je da podstaknemo mlade poljoprivednike da se vrate, da pomognemo farmerima tako što će imati siguran otkup. Do sada smo u Vladičin Han uložili preko 15 miliona evra jer želimo da revitalizujemo ovaj kraj - istakao je Janković.

jabuke

Foto: Telegraf.rs

Očekuju, kaže, da već u prvoj godini prinos bude čak 500 tona najboljih sorti organskih jabuka.

- Nije svejedno kada jabuke uvozite za svoju proizvodnju, ili kada ih uzgajate. Ovo je dokaz kolike potencijale naša zemlja ima. A ulaganje od 15 miliona evra kompanije Nectar je ozbiljna suma za pokretanje ovog kraja - rekao je za Telegraf Biznis predsednik PKS Marko Čadež.

On je apelovao na male proizvođače iz cele Srbije da krenu da se bave i organskom proizvodnjom jer je ona, ističe, budućnost poljoprivrede.

- U Srbiji ima sedam odsto zaštićenog zemljišta koje sutra može da bude sertifikovano u organsko, a koristimo samo 0,4 odsto, praktično, ni pola procenta - naveo je Čadež.

jabuke

Foto: Telegraf.rs

Organska proizvodnja je, kaže, zahtevna, ali kako je istakao, velike kompanije ali i PKS mogu da pomognu budućim proizvođačima, kako savetima tako i pronalaženjem parnera i klijenata.

U prilog tome govori i buduća izmena Zakona o organskoj proizvodnji koja će omogućiti proizvođačima lakši izlazak na tržište Evropske unije kao i nove veće podsticaje za organsku proizvodnju, a koju je najavio državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede Velimir Stanojević.

On je istakao je da je važno novo zapošljavanje, ali i bavljenje organskom proizvodnjom kroz kooperantski odnos.

Pomoćnik predsednika opštine Vladičin Han Branislav Tošić podsetio je da ta sredina ima tradiciju kooperantske proizvodnje voća još od 60 tih godina prošlog veka i dodao da su dosadašnja ulaganja Nektara izuzetno važna za ovu opštinu.

- Ono što je jako važno jeste da je Nectar uspeo da zatvori ovde sistem organske poljoprivredne proizvodnje jer se i kompost koji nastaje od prerade voća, koristio za nove sadnice. Dakle, ništa se ne baca, a to je važno ne samo za prinos ove godine, nego i naredne - rekao je Slobodan Milenković, stručnjak za organsku proizvodnju.

Inače, ovo je prvi zasad u Srbiji u kome su obnovljene stare sorte jabuke, a koje su otporne na razne bolesti. 

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • VESNA

  9. jul 2019 | 11:54

  A CENE LITRE SOKA !! A PLATA MI 25 000 DIN !!

  22
  6

  Podelite komentar

 • DRagutin

  9. jul 2019 | 14:31

  Sto Nektar nije kupovao jabuke od nasih proizvodjaca i ovako su bile bagatela...

  14
  5

  Podelite komentar

 • Dr. Kač

  9. jul 2019 | 13:19

  Pa gde su ostale sadnice voća.., breskve, kruške, jagode..., da se ne pominje bobičasto voće, borovnica, aronija...

  13
  0

  Podelite komentar