• 0
 ≫ 

EU je 20 godina čekala na ovaj sporazum, ali on sada preti evropskoj agrokulturi

 ≫ 

EU je potpisala sporazum sa zemljama Merkosura koje čine Argentina, Brazil, Urugvaj i Paragvaj

  • 0

Posle 20 godina pregovora, Evropska unija i južnoamerički blok Merkosur, koji čine Argentina, Brazil, Paragvaj i Urugvaj, postigli su sporazum o strateškom trgovinskom udruživanju. Ovaj sporazum Evropska komisija označila je "istorijskim". Dve strane trenutno trguju sa 88 milijardi evra robe i 34 milijarde evra u uslugama.

Ipak, novi sporazum nije zadovoljio sve zemlje članice Evropske unije. Dok je francuski predsednik Emanuel Makron rekao da je to "dobar sporazum", koji odgovara francuskim ključnim zahtevima, druge frakcije u Francuskoj nisu saglasne sa tim.

Francuska je najveća poljoprivredna sila u EU. Grupe poljoprivrednika i ekologa redovno su izražavali zabrinutost zbog rizika od povećanja izvoza poljoprivrednih proizvoda iz Južne Amerike u Evropu. Osim toga, kritičari tvrde da postoje niži proizvodni standardi u zemljama Merkosura i protive se sporazumu dok ne vide dobru praksu u stočarstvu.

- Nećemo imati nikavu saglasnost po svaku cenu. Priča nije gotova. Čekaćemo da vidimo šta je tačno ovaj tekst, ali želeo bih da vam kažem da će cela vlada i da ću ja da budem oprezan. Neću da budem ministar - rekao je francuski ministar poljoprivrede Didije Gijom.

Ministar spoljnih poslova Žan-Iv le Drijan podržao je svog kolegu, govoreći da dok nacrt sporazuma zaista pruža šanse evropskim izvoznicima, ostaje da se vidi da li će ispuniti zahteve Francuske.

argentina

Foto: Pixabay

- Crvene linije koje smo nacrtali za ovaj sporazum su čvrte - rekao je on pred parlamentom, dodajući da ostaje da se vidi da li će Pariz da ga podrži kada budu saopšteni detalji sporazuma.

Francuska glavna unija farmera FNSEA saopštila je da traži sastanak sa Makronom i da planira da organizuje proteste.

Agrarna organizacija iz Valensije "Unio de Llauradors" takođe je kritikovala "mračnu" atmosferu u kojoj se pregovaralo, prenosi Euronews.

Merkasur je trgovinski blok Južne Amerike sa stalnim članicama Argentinom, Brazilom, Paragvajem i Urugvajem. Venecuela je takođe članica, ali je ona suspendovana 2016. godine.

Evropska unija je već najveći trgovinski partner Merkosura.

sok

Foto: Pixabay.com

KOJI PROIZVODI ĆE DA BUDU NAJVIŠE POGOĐENI?

Evropski sok od pomorandže, koji se uglavnom proizvodi u Španiji, sada će da bude konkurent Brazlu, najvećem proizvođaču i izvozniku soka od narandže u svetu.

Što se tiče limuna, Argentina je vodeći svetski proizvođač. Prethodnih godina, uvoz limuna iz Argentine doveo je do prevelike ponude na evropskom tržištu, a taj scenario će verovatno da se nastavi.

Nedavni uvoz riže iz Mjanmara i Kambodže već je oslabio evropski sektor riže. Sada bi Urugvaj mogao da bude dodatna pretnja. Zapravo, pirinač iz zemalja Merkosura je okruglog zrna i iste vrste koja se proizvodi u španskom Levantu. To bi verovatno dovelo španske poljoprivrednike u nepovoljna položaj s obzirom na to da bi riža iz Merkosura verovatno dolazila po nižoj ceni.

Francuski stočari već su rekli da neće moći da se takmiče sa velikim, južnoameričkim stočnim farmama, uglavnom iz Argentine, Urugvaja i Brazila.

Argentina će takođe da bude veliki igrač i u proizvodnji vina.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>