• 0

Recept Delte za spas srpskog sela: Obezbeđen otkup i kreditiranje proizvodnje

Sela u Srbiji se prazne i to je činjenica sa kojom i država konačno kreće da se hvata u koštac. Nacionalni tim kreće sa novim merama koje bi trebalo da vrate ljude na sela, ili bar, da probaju da ih zadrže

  • 0
Nase selo Foto: Delta holding

Čak 1.200 sela u Srbiji je u fazi nestajanja, stotinu sela nema ni jednog stanovnika. Više od 200 sela nema stanovnika mlađeg od 20 godina.

U Delta holdingu su rešili da u tome budu pionirii, već ove godine imaju rezultate - "Naše selo" je započeto u dva zaječarska sela, Dubočane i Mala Jasikova, a projekat je pokrenut sa željom da se spase srpsko selo.

Nase selo Foto: Delta holding

Akcija ima za cilj da modernizuje poljoprivrednu proizvodnju u ruralnim krajevima, unapredi društveni i kulturni život u naseljima i da tako pokaže da se život u srpskim selima može dovesti na nivo kakav imaju sela u razvijenim zemljama, poput Švajcarske.

Da su na dobrom putu pokazuje i CSR izveštaj, deseti po redu o održivom i odgovornom poslovanju za 2018. godinu. čiju je tačnost podataka sadržanih u Izveštaju, na zahtev Kompanije, proverila revizorska kuća EY Srbija.

Najznačajniji društveno odgovorni projekat započet prošle godine je upravo Naše selo.

Nase selo Foto: Delta holding

Kako su istakli predstavnici kompanije, cilj ovog projekta je oživljavanje i jačanje srpskog sela, pre svega prenošenjem znanja Delta Agrara o modernoj poljoprivrednoj proizvodnji individualnim proizvođačima. Osim toga, gazdinstvima u projektu obezbeđeni su otkup i povoljno finansiranje proizvodnje kreditima Erste banke za koje troškove kamate preuzima Delta Agrar.

Projekat Naše selo dobio je nagradu za najbolju društvenu odgovornu kampanju od strane časopisa Diplomacy & Commerce i specijalnu nagradu za društvenu korisnost Aurea od strane portala eKapija.

Delta Holding je dobitnik nagrade za društveno najodgovorniju kompaniju godine za razvoj preduzetništva i prenošenje znanja mladima, koju dodeljuje Srpska Asocijacija Menadžera. Osim toga, Delta je prepoznata i kao rodno najsenzitivnija kompanija.

- Za podršku preduzetništvu u ranoj fazi pokrenuli smo program Delta Biznis Inkubator koji podržava startap projekte, i finansijski, ali pre svega mentorski, dajući poslovnim početnicima znanje i iskustvo koje ima menadžment naše kompanije. Našu bazu kadrova gradimo jedinstvenim projekom Mladi lideri, u kome zapošljavamo mlade talente sa tek završenim fakultetom. Tako poslovanje činimo održivim, dok istovremeno pomažemo i našoj zemlji stvarajući vrhunske menadžere koji doprinose razvoju srpske ekonomije - izjavila je Marija Desivojević Cvetković, viši potpredsednik Delta Holdinga za strategiju i razvoj.

A koliko im znači sam projekat, najbolje su svedočili meštani iz sela koji su uključeni u projekat i koji su govorili o svojim iskustvima na panelu.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>