• 3
 ≫ 

Kilogram breskve 15 dinara, grad "obrao" kvalitet

 ≫ 

Cena za kilogram prve klase je 50 dinara, dok se druga klasa prodaje za 15 do 20 dinara na kvantašu

  • 3

Prvi plodovi breskve i nektarine ovih dana spremaju se za prodaju.

Cena za kilogram prve klase je 50 dinara, dok se druga klasa prodaje za 15 do 20 dinara na kvantašu.

- Ubrao sam oko 500 kilograma breskve i nektarine za prodaju na kvantašu. Grad ih je oštetio dva puta, tako da su plodovi dosta izgubili na kvalitetu, a o ceni da ne pričam. Gajbica plodova košta od 150 do 200 dinara, a ja ambalažu plaćam 65 dinara, dok platim i ulaz na kvantaš šta mi ostaje? Prve klase nemam, ona je 50 dinara, što je takođe veoma niska cena - rekao je Dejan Marković.

Breskva, Breskve, Voće Foto-ilustracija: SXC.hu/gabrielaaa

Marković u svom zasadu ima aktuelne rane sorte breskvu Aleks i nektarinu Mariju Lauru. Ulaganja u proizvodnju ovog voća su velika, zbog grada i oštećenja na plodovima broj hemijskih tretmana se povećao.

- Dosta novca je uloženo da bi došli do ploda, počevši od rezidbe - za jedan hektar treba šest rezačkih dnevnica, potom iznošenje granja. Razređivanje plodova oko 12 dnevnica, hemijski tretmani kojih je bilo više nego inače zbog oštećenja plodova koje smo morali sačuvati od bolesti. Prosek je 70 evra za jedan tretman a bilo ih je deset. Pored svega toga obrada, đubrenje, branje, transport, a cena plodova katastrofa - ističe Marković.

Kad se sve stavi na papir računica je jasna, ulaganja u proizvodnju i radnu snagu daleko su veća nego zarada od prodaje plodova, čak je i ambalaža skuplja nego plod.

(Telegraf Biznis / ekapija.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>