• 1

Obnova stočarstva u Milanovačkom kraju: Država rešila da oživi selo

Na sastanku održanom u Gornjem Milanovcu ministar Milan Krkobabić je sa svojim saradnicima predstavio konkurs za 2019. godinu za dodelu bespovratnih sredstava zadrugama u okviru Programa za sprovođenje mera ravnomernog regionalnog razvoja Republike Srbije

  • 1

- Činimo početne korake da obnovimo stočarsku proizvodnju u Srbiji. Ovde imamo pravi primer gde je sa 70 grla i malim ulaganjima stavljena na noge jedna zadruga koja sada ima perspektivu, rekao je ministar u Vladi Srbije zadužen za regionalni razvoj Milan Krkobabić u poseti Moravičkom upravnom okrugu.

Krkobabić je izjavio da je ovaj kraj idealan za stočarsku i voćarsku proizvodnju, a da primenom pravih agrotehničkih mera i transferom znanja idemo ka cilju da mešovite zadruge koje trenutno u Srbiji dominiraju, polako pređu u specijalizovane, koje bi se povezale u složene zadruge i bavile višom fazom prerade proizvoda.

Na sastanku održanom u Gornjem Milanovcu u prepunoj sali Okružnog Načelstva, Krkobabić je sa svojim saradnicima predstavio nedavno raspisan Konkurs za 2019. godinu za dodelu bespovratnih sredstava zadrugama u okviru Programa za sprovođenje mera ravnomernog regionalnog razvoja Republike Srbije. Ministar je podsetio i da se sa trenutnih 492 bliži broj od 500 novosnovanih zadruga, od 2017. godine i početka projekta „500 zadruga u 500 sela“, pa je jasno da je ovaj projekat doživljava svoj pun uspeh, vraćajući na pravi način udruživanje u Srbiju.

Gornji Milanovac, Milan Krkobabić, stočarska zadruga Pranjinka u selu Pranjani

Foto: Risto Kostov

Predsednik opštine Gornji Milanovac Dejan Kovačević zahvalio je ministru na ponovnoj poseti i naglasio da ova opština izdvaja čak 50 miliona dinara lokalnih subvencija za poljoprivredu kako bi pomogli proizvođače koji posle udruženi mogu da opstanu na tržištu. Kovačević je veoma zadovoljan razvojem zadruga u koje je Kabinet ministra uložio bespovratno sredstva i konstatovao je da su sve zadruge dobijenim novcem uspešno proširile svoje kapacitete.

Predsednik Akademijskog odbora za selo SANU, Dragan Škorić obratio se prisutnima rečima: - Želja nam je da zajedno uradimo nešto po pitanju zaostajanja seoskih sredina i da proizvođači sada sve više budu usmereni na intenzivnu proizvodnju. Suština naših napora je da se raznim projektima posvetimo upravo mladim porodicama na selu.

Radnom sastanku na temu zadrugarstva i revitalizacije sela Srbije prisustvovali su, član Nacionalnog tima za preporod sela Srbije Vladimir Goati, agroanalitičar Branislav Gulan, predsednik Zadružnog saveza Srbije Nikola Mihailović, rukovodstvo opštine, predstavnici opštinskih službi za poljoprivredu, kao i direktori i članovi zadruga Moravičkog upravnog okruga.

Gornji Milanovac, Milan Krkobabić, stočarska zadruga Pranjinka u selu Pranjani

Foto: Risto Kostov

Nakon sastanka ministar je sa svojim saradnicima posetio novoosnovanu stočarsku zadrugu „Pranjanka“ u selu Pranjani, kojoj je, iz prošlogodišnjeg Programa namenjenog zadrugama dodeljeno 5,8 miliona dinara bespovratnih sredstava za nabavku 70 ženskih grla teladi simentalske rase. Zadruga planira da svoje nove količine mleka koje u narednom periodu očekuje prodaje obližnjoj mlekari sa kojom i sada ima saradnju manjeg obima.

Telegraf.rs

Komentari

  • Pravda

    Sve seljaci kupili iz svog dzepa,a ovi se hvale.pa im jos udarili veci porez.SELO NA CELO

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke