• 23
 ≫ 

Afrička kuga napala srpske svinje baš pred početak velikog izvoza svinjetine u Kinu

 ≫ 

U dva sela blizu Mladenovca pre nekoliko dana ubijeno je na desetine svinja zbog pojave ove bolesti

  • 23

Vlasti u Srbiji najavljivale su početak izvoza svinjetine u Kinu za kraj ove godine, međutim sada se sumnja da se u Srbiji pojavila ista bolest koja je izazvala pomor kineskih svinja, zbog čega je više desetina svinja preventivno ubijeno.

U dva sela blizu Mladenovca pre nekoliko dana ubijeno je na desetine ovih životinja zbog pojave afričke kuge svinja, prema pisanju beogradskog dnevnog lista "Politika".

Ova smrtonosna bolest već je prisutna u više zemalja regiona. Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO) upozorila je da pojava afričke kuge svinja u Bugarskoj, Mađarskoj i Rumuniji predstavlja ozbiljnu i neposrednu pretnju za zemlje Balkana koje nikada nisu bile izložene toj bolesti.

Ovo je uticalo na nagli rast cena, za koji kineske vlasti očekuju da dostigne 70 odsto u drugoj polovini 2019. godine. Među državama koje žele da izvuku nešto pozitivno iz loše situacije nalazi se i Srbija.

- Dogovorili smo izvoz svinjskog mesa bez limita, bez kvota, koliko god možemo proizvedemo i koliko god oni žele i mogu da kupe, a u pitanju je najveće tržište na svetu, koje najbolje plaća - rekao je za RTS ministar poljoprivrede Branislav Nedimović 2. avgusta.

On je kazao da je otvaranje kineskog tržišta za svinjetinu, ali i druge poljoprivredne proizvode iz Srbije, „posledica političkih dogovora Srbije i Kine i dobrih odnosa predsednika Vučića i (kineskog predsednika) Sija".

Međutim, pre će biti da je posledica velikih gubitaka koji su naglo stvorili potražnju za svinjetinom u Kini.

Broj svinja u toj zemlji u aprilu ove godine bio je za 21 odsto manji nego u istom periodu prethodne godine, a neke prognoze najavljuju da će do kraja 2019. taj procenat iznositi i do 30 odsto.

Međutim, druge zemlje, sa daleko većim svinjskim fondom od Srbije, takođe su bacile oko na kinesko tržište.

Kanada je povećala svoj izvoz svinjskog mesa u Kinu za 80 odsto u poređenju sa 2018. godinom, a Evropska unija takođe planira da poveća izvoz. U Argentini je 25 fabrika za obradu svinjetine nabavilo izvozne dozvole od kineske vlade.

Ruska kompanija Rusagro najavila je ulaganje od pet milijardi američkih dolara u uzgajanje svinja i obradu mesa u samoj Kini.

VIDEO: Najezda prasića na Beograd: Jure slobodno među zgradama

(Telegraf.rs/Politika)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Au

    8. avgust 2019 | 13:47

    Sve je ovo laz!!!

  • lav

    8. avgust 2019 | 14:00

    OVO SE ZOVE UNISTAVANJE STOCNOG FONDA U SRBIJI KAKO BI SE UVOZILO MESO. NISMO MI JEDINA ZEMLJA

  • Mare

    8. avgust 2019 | 14:06

    Nikako se nedozvoljava saradnja sa Kinom i Rusijom .To se vidi.Neko se uvek nadje sa saku dolara da proda obraz..,,,

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>