• 5

Visoke temperature ugrozile kukuruz, gleda se u nebo

Stradala je i lisna masa, pa se više ne može koristiti ni za silažu za ishranu stoke

  • 5

Visoke temperature, koje ovih dana beleže i preko 35 stepeni Clezujsovih, na nekim mestima u Pomoravlju, Resavi i Levču, ugrozile su kukuruz, tradicionalno najzastupljeniju žitaricu u ovom delu Srbije.

Mestimično, uz Veliku Moravu, suše se cele stabljike od korena do klasa i klipovi, a na nekim njivama je toliko stradao da mu više nema pomoći, izjavili su danas poljoprivrednici sela Glogovca na desnoj obali Velike Morave kod Jagodine.

Mister klip kukuruza, Dejan i Milojka Marković

Foto: Telegraf

Stradala je i lisna masa, pa se više ne može koristiti ni za silažu za ishranu stoke, tvrde oni.

Na sreću, ocenjuju, ne radi se o velikim površinama i najavljeni pad temeparure sa kišom, mogao bi zaustaviti sušenje stabljika i omogućiti normalno zrenje. Kukuruz je u Pomoravskom okrugu, koga čine grad Jagodina i opštine Ćuprija, Despotovac, Paraćin, Svilajnac i Rekovac, zasejan na oko 50.000 hektara.

VIDEO:  Evo kako vrućina može da bude fatalna

(Telegraf Biznis / Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Hulio

    Ne valja kišno vreme, ne valja bez kiše, ne valja bez sunca, ne valja sa suncem, ne valja kad je mraz, ne valja mnogo snega! Kada je idealno vreme za useve?

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke