• 18
 ≫ 

I Crna Gora zabranila uvoz svinja i svinjskog mesa iz Srbije

 ≫ 

Sva rešenja o veterinarsko zdravstvenim uslovima za uvoz domaćih i divljih svinja, mesa i proizvoda od svinja stavljena su van snage

  • 18
meso Foto: Pixabay

Ova mera ostaje na snazi sve do dobijanja zvanične informacije od strane nadležne veterinarske službe Srbije odnosno Međunarodne organizacije za zdravlje životinja o potvrdi odnosno isključenju sumnje na pojavu afričke svinjske kuge.

S obzorom da je Srbija Međunarodnoj organizaciji za zdravlje životinja prijavila sumnju na pojavu bolesti afrička kuga svinja na njenoj teritoriji, zabranjen je uvoz i tranizit pošiljki živih domaćih i divljih svinja, mesa i proizvoda od domaćih i divljih svinja preko teritorije Crne Gore iz Republike Srbije, saopšteno je iz Uprave za bezbednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove.

- Izuzetno, uvoz se može odobriti za određene mesne prerađevine, proizvode od mesa i ostale proizvoda koji sadrže meso porijeklom od domaćih svinja samo ako ispunjavaju zahteve propisane Naredbom o zabrani uvoza i tranzita pošiljki živih domaćih i divljih svinja, mesa i proizvoda od svinja radi sprečavanja unošenja opasne zarazne bolesti afričke kuge svinja-  navodi se u saopštenju.

Podsetimo, Srbija je prijavila četiri slučaja za koja se sumnja da je reč o svinjskoj kugi kod domaćih svinja, saopštila je Svetska organizacija za zdravlje životinja (OIE), čije je sedište u Parizu.

Tri slučaja su registrovana u okolini Beograda, a jedan u Podunavskom okrugu, naveo je OEI citirajući izveštaj Ministarstva poljoprivrede Srbije.

Prethodno je, zbog sumnje da postoje slučajevi afričke svinjske kuge u Srbiji,  i BiH uvela privremenu meru zabrane uvoza svinjskog mesa, a čekamo rezultate testiranja svinjskog mesa poslatog u referentnu laboratoriju EU u Madridu, rečeno je danas Tanjugu u Ministarstvu poljoprivrede.

VIDEO: Eksplodirao kotao u Industriji mesa "Matijević"

(Telegraf Biznis/Vijesti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boža zemunac

    12. avgust 2019 | 17:56

    Milogorcima I ne treba svinjsko meso.Oni su odavno promenili veru za večeru.Sada su ruku pod ruku sa šiptarima.

  • m

    12. avgust 2019 | 16:41

    u CG uskoro uopste nece biti svinjskog mesa jer nece biti konzumenata istog

  • Igor

    12. avgust 2019 | 16:59

    Oni ionako ne jedu svinjetinu!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>