• 0

Zbog afričke svinjske kuge u Srbiji, u Hrvatskoj preduzimaju mere - evo i koje

U slučaju pojave afričke svinsjke kuge ugrožena je celokupna proizvodnja svinjskog mesa u Republici Hrvatskoj

  • 0

Nakon što je Srbija službeno potvrdila pojavu afričke svinjske kuge (ASK), u Hrvatskoj su pojačane preventivne mere, javljaju iz Ministarstva poljoprivrede.

Glavni cilj mera je održavanje statusa zemlje slobodne od afričke svinjske kuge i rano otkrivanje unosa virusa kako bi se pravovremeno i žurno provele mere radi sprečavanja daljnjeg širenja.

Pozivaju se svi vlasnici svinja da se strogo pridržavaju svih propisanih mera te da svaku pojavu bolesti odmah prijave svojim veterinarima.

1. Strogo je zabranjeno unošenje proizvoda životinjskog porekla na farme svinja, prevoz svinja u prevoznim sredstvima koja nisu očišćena, oprana i dezinfikovana, premeštanje svinja iz jednog uzgoja u drugi bez propisane popratne dokumentacije.

2. Zabranjeno je držanje svinja na neregistriranim gospodarstvima i držanje svinja na otvorenom bez odobrenja veterinarske inspekcije.

3. Najstrože je zabranjeno zakopavanje leševa i nusproizvoda životinjskog porekla! Uginule svinje i nusproizvodi životinjskog porekla zbrinjavaju se isključivo putem registrovanih prevoznika nusproizvoda u odobrenim objektima za zbrinjavanje nusproizvoda (kafilerija).

4. Vlasnici su dužni da vode ažurnu evidenciju Registar svinja na farmi.

Vlasnici svinja koji neće da se pridržavaju propisanih mera neće moći da ostvare pravo na nadoknadu štete za usmrćene svinje u slučaju pojave afričke svinjske kuge.

5. Lovci su dužni da se pridržavaju biosigurnosnih mera pre, tokom i nakon lova i da aktivno prijavljuju svaku pronađenu uginulu divlju svinju (uključujući i stradale u prometu) u svrhu pretraživanja na ASK.

Građani se pozivaju da svinje, sveže meso i proizvode od mesa svinja kupuju isključivo u registrovanim, odnosno odobrenim objektima koji su pod nadzorom i da se pre kupovine informišu o poreklu i da traže svu propisanu dokumentaciju.

Svinja, prase

Foto: Shutterstock

Svaki pokušaj ilegalnog prometa svinja, svežeg mesa svinja i proizvoda od mesa svinja biće najstrože sankcionisan i pozivaju se građani da svako saznanje o tome prijave Državnom inspektoratu Republike Hrvatske.

U slučaju pojave ASK ugrožena je celokupna proizvodnja svinja u Republici Hrvatskoj pa je od opšteg interesa da se pojava ove bolesti spreči, a u slučaju njene pojave da se što ranije otkrije kako bi posledice izbijanja bile svedene na najmanju moguću meru.

U slučaju pojave i potvrde ASK u Hrvatskoj, sve mere donosi Uprava za veterinarstvo i sigurnost hrane Ministarstva poljoprivrede, a veterinarska inspekcija Državnog inspektorata određuje i nadzire mere iskorenjivanja skladno Kriznom planu za ASK.

(Telegraf Biznis / 24sata.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>