• 0

Afrička kuga svinja rešena na mikroprostoru, doneo je verovatno čovek

Nema novih sumnjih

  • 0
prase

Foto: Pixabay

Nema novih slučajeva zaraze afričkom kugom svinja u Srbiji, a za dosadašnje slučajeve najverovatnije je odgovoran ljudski faktor, izjavio je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović posle razgovora s predstavnicima Udruženja odgajivača svinja, čiji članovi gaje petinu svinja u Srbiji.

- Na sreću novih sumnji nema jer smo uspeli da za sada na mirkoprostoru to rešimo - rekao je Nedimović u Doroslovu i objasnio da je afrička kuga svinja kao terorista koji se tačkasto pojavljuje u pojedinim sredinama koje su prilično udaljene jedna od druge.

On je dodao da je pojavu ove bolesti najverovatnije je izazvao ljudski faktor, jer na populaciji divljih svinja u Srbiji još nisu uočene bilo kakve promene.

- Mala gazdinstva su najugroženija zbog loših biosigurnosnih mera, šanse da prođe na veće farme su minimalne jer se savesno primenjuju mere a radi se na tome da ljudski faktor ne doprinese - rekao je miinistar i poručio da će se Srbija izboriti i sa ovom bolešću kao što se izborila i s mnogo težim bolestima.

On je dodao da su veterinari na terenu i na raspolaganje će biti stavljeno koliko god ima veterinara. Nedimović je naglasio značaj primene preventivnih mera kao i blagovremenog otkrivanja simptoma.

- Svako ko ima uginulu životinju ili simptome zaraze, pa da mi moramo da intervenišemo eutanazijom, biće mu nadoknađena šteta po tržišnim principima, i to je važno da se zna zbog dojavljivanja ako se bolest negde pojavi - rekao je ministar.

Udruženje odgajivača svinja Srbije ima 19 članova a oni ukupno gaje oko 600.000 tovljenika, što je petina proizvodnje u Srbiji.

- Trenutno su na terenu sve farme podigle biosigurnosne mere koje inače imaju, na mnogo viši nivo, jer znate da će država obeštiti proizvođače u slučaju pojave i prijave i eutanazije tih grla ali šta ćemo mi sutra ako se zatvori farma - rekao je član Upravnog odbora udruženja odgajivača svinja Milan Ćatić iz firme "Doža Derđ“ iz Bačke Topole, i dodao da je prosek zaposlenih od 30 do 160 ljudi.

On je potvrdio da je prisutan pokušaj smanjenja cena, i rekao da se klaničari pravdaju da se izvoz smanjuje, ali Srbija inače malo izvozi, i nije iskuljučio mogućnost da će biti oscilacije cena.

VIDEO: Nedimović: Afrička kuga svinja rešena na mikroprostoru

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>