• 0
 ≫ 

Afrička kuga i dalje hara Kinom: Svinjski fond srezan za trećinu

 ≫ 

Broj krmača je smanjen za 31,9 odsto u julu

  • 0

Svinjski fond Kine se smanjio za 32,2 odsto u julu u odnosu na isti mesec prošle godine, jer se afrička svinjska kuga i dalje širi zemljom, saopštilo je danas kinesko ministarstvo poljoprivrede.

Ministarstvo je navelo i da je broj krmača smanjen za 31,9 odsto u julu, odnosno u periodu od godinu dana nakon što je u Kini prijavljen prvi slučaj izbijanja te bolesti koja je pogubna za svinje, ali ne ugrožava ljude.

Svinjska groznica teško je pogodila kinesku proizvodnju svinjskog mesa, poremetivši njen ogroman sektor agrobiznisa i preoblikujući globalnu trgovinu mesom.

Prošlomesečno smanjenje broja svinja i krmača je, takođe, znatno veće od pada iz juna, kada je broj svinja smanjen za 25,8 odsto, a broj krmača za 26,7 procenata.

Procene industrije govore da bi se svinjski fond mogao smanjiti još više, a neki prognoziraju i pad od čak 50 odsto.

Sve veći nedostatak svinja pogurao je cene žive vage u Kini iznad rekordnih nivoa zabeleženih u 2016. godini, a nacionalni prosek je ove nedelje iznosio 23,49 juana (3,34 dolara) po kilogramu.

(Telegraf Biznis / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>