• 3

Najveći suncokret u Srbiji visok je 5 metara, a niko ga nije posejao

Ako se pitate kakve su hemikalije odgovorne za ovu visinu, začudiće vas odgovor

  • 3

Da nije kom je nuđeno, nego kom je suđeno stoji čak 4.60 metara visoki podsetnik u jednom dvorištu u selu Masloševo, u okolini Kragujevca. Do te je visine izrastao suncokret koji njegovi uzgajivači čak nisu ni planirali da zaseju.

Suncokret džinovski

Najveći suncokret u Srbiji Foto: Marko Jevđenijević

- Suncokret nam raste u dvorištu. Nismo ga mi posejali. Verovatno su ptice ispustile zrno i on je sam od sebe počeo da se razvija - kaže za Telegraf.rs Jasmina, koja je ovog zelenog džina uslilala u dvorištu svojih roditelja u Masloševu.

Kada su ona i njen suprug objavili sliku suncokreta na društvenim mrežama, mnogi su se zapitali kakve li su to hemikalije i GMO đubrivo stavljali na biljku, pa je tako izrasla. Ispostavilo se - nikakve.

- Nismo ga ni đubrili, niti negovali, samo ga redovno zalivali vodom - dodaje Jasmina.

Kao da će svakog trena Džek da se, umesto uz pasulj, preko nje popne na nebo, stabilna stabljika se usmerila na oblake. A na vrhu je već počeo da cveta žuti cvet, čije semenke koje dozivaju neke nove ptice.

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • k17

    kod nas sta god da bacis rodi...ne moras ni da bacis...samo pusti prirodu da odradi svoje...i onda mi poklanjamo zemlju arapima...

  • Jovica

    Suncokret se ne sadi već seje. Rasad se sadi a seme seje.

  • Tito

    Predivno

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke