• 3

Najveći suncokret u Srbiji visok je 5 metara, a niko ga nije posejao

Ako se pitate kakve su hemikalije odgovorne za ovu visinu, začudiće vas odgovor

  • 3

Da nije kom je nuđeno, nego kom je suđeno stoji čak 4.60 metara visoki podsetnik u jednom dvorištu u selu Masloševo, u okolini Kragujevca. Do te je visine izrastao suncokret koji njegovi uzgajivači čak nisu ni planirali da zaseju.

Suncokret džinovski

Najveći suncokret u Srbiji Foto: Marko Jevđenijević

- Suncokret nam raste u dvorištu. Nismo ga mi posejali. Verovatno su ptice ispustile zrno i on je sam od sebe počeo da se razvija - kaže za Telegraf.rs Jasmina, koja je ovog zelenog džina uslilala u dvorištu svojih roditelja u Masloševu.

Kada su ona i njen suprug objavili sliku suncokreta na društvenim mrežama, mnogi su se zapitali kakve li su to hemikalije i GMO đubrivo stavljali na biljku, pa je tako izrasla. Ispostavilo se - nikakve.

- Nismo ga ni đubrili, niti negovali, samo ga redovno zalivali vodom - dodaje Jasmina.

Kao da će svakog trena Džek da se, umesto uz pasulj, preko nje popne na nebo, stabilna stabljika se usmerila na oblake. A na vrhu je već počeo da cveta žuti cvet, čije semenke koje dozivaju neke nove ptice.

(Telegraf.rs)

Komentari

  • k17

    kod nas sta god da bacis rodi...ne moras ni da bacis...samo pusti prirodu da odradi svoje...i onda mi poklanjamo zemlju arapima...

  • Jovica

    Suncokret se ne sadi već seje. Rasad se sadi a seme seje.

  • Tito

    Predivno

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke