• 1

Opasna bolest napala tropsko voće: Da li to evropski marketi ostaju bez banana?

U pitanju su banane sorte kavendiš poznate po svojoj izdržljivosti tokom izvoza

  • 1

Možda nije očigledno kada odete u supermarket, ali industrija izvoza i uvoza banana je velikom problemu i bori se sa opakom bolešću, koja pogađa ovo tropsko voće.

Bolest koja pustošli useve banana došla je na teritoriju Latinske Amerike, koja je ujedno i najveći izvozvnik banana. S obzirom na to, raste zabrinutost oko toga kako će ovo uticati na svetsko tržište.

U pitanju su banane sorte kavendiš poznate po svojoj izdržljivosti tokom izvoza.

Naučnici su godinama upozoravali da će velike kompanije za izvoz bana morati vremenom da nađu novu sortu s obzirom na to da se bolest proširila u Aziji i dalje. Potom su oovg meseca gljivice pronađene na usevima u Kolumbiji.

Upravo ovo je još jedan dokaz da su kavendiš bananama dani odbrojani, ali i dalje ima dovoljno vremena da se nađu alternative.

- Mislim da ovo neće uticati na snabdevenost supermarketa kavendiš banama u skorije vreme - rekao je Rendi Ploc, penzionisani naučnik sa Univerziteta Florida koji je izučavao bolesti tropskih biljaka.

Dok se mnoge sorte banana gaje širom sveta za domaću upotrebu, one koje se najčešće uvoze u SAD i EU su većinom kavendiš.

Banane se uzgajaju veoma teško, a pronalazak sorti koje su pogodne za trgovinu nije lak posao, piše AP.

Osim što su plodnosne, kavendiške biljke daju banane koje mogu da prežive puta od tople klime do dalekih supermarketa, a da ne sazru prebrzo.

Ipak, istorija je pokazala i kakvi su rizici oslanjanja na jednu sortu banana. Ne tako davno, svetskim tržištem je upravljala druga banana, Gros Majkl, zvana i "Veliki Majk". Stručnjaci kažu da je njena isporuka bila još lakša i da je bila čak i slađa. Bilo kako bilo, "Majk" je opustošen zbog bolesti koja sada napada kavendiš.

Razlika je što danas ne postoji plan B, odnosno nije nađena sorta koja bi mogla da zameni kavendiš.

Pogledajte video: Snimak spektakularne akcija: Svi su se pitali zašto policija juri kamion, kad ono

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • amerika

    27. avgust 2019 | 15:45

    Za sve su to krivi ljudi, upotreba hemije da brze rastu, sve zbog profita...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>