• 1
 ≫ 

Projekat za pomoć ženama u poljoprivredi - kako da unaprede svoj biznis

 ≫ 

Poljoprivrednice će proći kroz tri faze projekta koji će im pomoći da unaprede svoje poslovanje čime bi se ojačao i položaj žena u društvu.

  • 1
projekat Foto: Promo

Projekat Ekonomsko jačanje žena u poljoprivredi sprovodi se uz podršku Agencije Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena u Srbiji (UN Women) u okviru projekta "Ključni koraci ka rodnoj ravnopravnosti" koji je finansiran od strane Evropske unije.

Danas su potpisani i memorandumi o saradnji sa svim opštinama na teritoriji KO (Mionica, Lajkovac, Osečina, Ub, Ljig) i sa gradom Valjevom.

Projekat se sprovodi u tri faze u narednih godinu dana.

Prva faza je edukativna kroz koju će 120 poljoprivrednica sa teritorije Kolubarskog okruga proći kroz 5 različitih edukacija koje će im omogućiti da steknu znanje iz oblasti pisanja projekata, izrade biznis i strateških planova, korišćenja modernih tehnologija u procesu plasmana robe i istraživanja tržišta.

Druga faza se odnosi na povezivanje poljoprivrednica u novo udruženje poljoprivrednica Kolubarskog okruga koje će im omogućiti da zajedno i efikasnije zastupaju svoje interese.

poljop, ruke Foto: Pixabay

I treća faza predstavlja uključivanje poljoprivrednica u procese rada jedinica loklanih samouprava na teritoriji KO kroz izradu analize rodno odgovornog budžetiranja za opštine uključene u projekat što će omogućiti da u budućnosti budžetom tih jedinica lokalnih samouprava posebna sredstva budu namenjena za žene u poljoprivredi.

Kroz projekat će se poljoprivrednicama obezbediti i web platforma kroz koju će moći da se povezuju između sebe, ali i da budu direktno dostupne kupcima i privrednom sektoru, kao i dobavljačima.

Slobodan Gvozdenović, gradonačelnik Valjeva, koji je po profesiji lekar, je istakao da je svestan lošeg položaja poljoprivrednica koji se može sagledati i kroz veliki procenat onih koje nemaju zdravstveno osiguranje zbog toga što nisu u mogućnosti da uplaćuju poreze i doprinose usled lošeg poslovanja njihovog gazdinstva i da se nada da će ovaj projekat pomoći poljoprivrednicama sa teritorije KO da unaprede svoje poslovanje čime bi se ojačao i položaj žena u društvu.

Jelena Ružić koordinatorka projekta "Ekonomsko osnaživanje žena u poljoprivredi", je naglasila da im je saradnja sa opštinama od izuzetne važnosti jer kroz nju imaju lakši uvid u položaj poljoprivrednica, kao i da veruje da će iz ovog projekta izaći jedno jako, aktivno udruženje poljoprivrednica koje će biti akter svih pozitivnih promena u budućnosti kada je u pitanju položaj žena na ruralnom delu Srbije.

Potpisivanju memoranduma prisustvovali su i Danijela Hamadto iz Ženskog udruženja Kolubarskog okruga, Andrija Živković, predsednik opštine Lajkovac, Verka Lukić pomoćnica predsednika opštine Ub, Dragan Lazarević, predsednik opštine Ljig, Boban Janković predsednik opštine Mionica i

Dragan Aleksić, predsednik opštine Osečina.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>