• 1

Milioni evra od kiselog kupusa: Projekat Vlade Srbije oživljava zemljoradničke zadruge i srpsko selo

Daj seljaku šaku soli i vratiće ti vreću, rekao je ministar i kopredsednik Nacionalnog tima za preporod sela Srbije Milan Krkobabić u današnjoj poseti opštini Knić i zadruzi Poljoflora

  • 1

- Ovom investicijom postigli smo da proizvod ove zadruge u izvozu godišnje donosi državi milion evra. Možda je najbolja poruka odavde i odgovor na pitanje – kakvi su efekti? - Daj seljaku šaku soli i vratiće ti vreću, rekao je ministar u Vladi Srbije zadužen za regionalni razvoj i kopredsednik Nacionalnog tima za preporod sela Srbije Milan Krkobabić u današnjoj poseti opštini Knić i zadruzi Poljoflora.

Krkobabić je izjvio da je Knić jedna od opština koja je shvatila pravac kojim treba da ide kako bi učinila da mladi reše da se bave poljoprivrednom proizvodnjom i uz podršku države, lokalne samouprave i naučnih institucija ostaju da žive na selu ili se u njega vraćaju. Sa ministrom su u Kniću boravili i predsednik Akademijskog odbora za selo i kopredsednik Nacionalnog tima za preporod sela Srbije, akademik Dragan Škorić i član Nacionalnog tima za preporod sela Srbije prof.dr Vladimir Goati, a skupu je prisustvovalo rukovodstvo opštine, opštinske poljoprivredne službe, predstavnici zadružnog saveza Šumadijskog okruga i zemljoradničkih zadruga.

Milan Krkobabic, Knić

Foto: Risto Kostov

Na skupu je bilo reči o projektu Vlade Srbije koji Kabinet ministra Krkobabića već treću godinu uspešno realizuje a tiče se sprovođenja mera ravnomernog regionalnog razvoja Srbije, učešćem države u ekonomsko-finansijskim podsticajima za osnivanje novih zadruga i investicione projekte postojećih zadruga. Do sada je bespovratnim finansijskim sredstvima država pomogla rad 94 zadruge na teritoriji cele Srbije. Konkurs za ovogodišnju dodelu bespovratnih sredstava je za stare i novoformirane zadruge završen 15.avgusta, a za složene zadruge traje do 1. septembra 2019.godine.

Zadruge, kao okosnica ekonomske održivosti samo su jedan segment života na selu, pa je bilo reči i o primarnoj zdravstvenoj zaštiti, obrazovanju, sportskim i kulturnim sadržajima, a sve to biće u fokusu Nacionalnog tima za preporod sela Srbije. Načelnica Šumadijskog okruga Ljiljana Ilić Stošić izrazila je zadovoljstvo što su imali priliku da ugoste ministra ponovo u ovom okrugu i rekla: “Zadruge su esencija koja će održati ovaj narod“.

Milan Krkobabic, Knić

Foto: Risto Kostov

Predsednik opštine Knić Miroslav Nikolić zahvalio je ministru na poseti i naglasio da se ova, druga po veličini opština Šumadijskog okruga, ponosi ovakvim primerima zadruga koje okupljaju oko 50 porodica i značajno popravljaju uslove života i rada na selu.

Povrtarska zadruga „Poljoflora“ dobila je 12,9 milona dinara iz prošlogodišnjeg programa i kupila opremu za proizvodnju i pakovanje svežeg i kiselog kupusa obezbedivši tako više faze prerade proizvoda. Ova zadruga nastala je 1998. godine, ima 11 zadrugara, 16 kooperanata, zapošljava 19 radnika na neodređeno vreme i 20 do 30 sezonskih radnika. Godišnje kroz nju prođe oko 2000 tona kupusa, a skoro sve se izvozi na tržište zapadne Evrope.

Predsednik Akademijskog odbora za selo SANU, Dragan Škorić obratio se prisutnima rečima „Zadruga treba da bude u svakom selu. Želimo da makroprojektima motivišemo regione, da udruženi preko složenih zadruga budu spremni za izvoz“.

Telegraf.rs

Komentari

  • mix

    Kiselikupus je visoko vredni proizvod cijom proizvodnjom , pakovanjem uz vakumiranje , moze postoci veliki izvozni rezultat jer je veoma trazen u celom svetu. Kod nas u Srbiji on nije toliko skup ali je u svim Zapadnim zemljama, Kanadi i US strasno skup ( i do 8=9 US $ po kg. Na azijskom trzistu je takodje visoko vrednovan proizvod ali tamo donminira korejski nacin pripreme,koji se mnogo ne razlikuje od naseg , odnosno nemackog sourkrout-a. Ovo pisem samo da se zna da ga ne treba davati ispod cene,pa moramo takodje znati da je nasa vrsta kupusa izuzetno kvalitetna, A kvalitet, za razliku od severnoamerickog tvrdog zimskog kupusa ,pa i korejskog vazdusastog "glavonje". Drago mi je da je ovaj proizvod napokon "pronasao svojugled u svetu i otkriven kao visoko cenjeni proizvod iz nase Srbije.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke