• 0

Strah od afričke kuge svinja odlaže sajam simentalki u Svilajncu

Tradicionalni međunarodni Resavski poljoprivredni sajam junica i krava simentalske pasmine odlaže se na neodređeno vreme

  • 0

Tradicionalni 56. međunarodni Resavski poljoprivredni sajam junica i krava simentalske pasmine u Svilajncu neće biti održan 11. septembra "zbog visokog rizika za prenošenje afričke kuge svinja" i odlaže se na neodređeno vreme.

Takvu odluku Skupština opštine Svilajnac, organizator sajma, donela je "na osnovu mišljenja Regionalnog centra za sperečavanje pojave, praćenja i kretanja i kontrole zarazne bolesti afrička kuga svinja za epiziootološko područje Veterinarskog instituta u Jagodini", rečeno je danas u opštini Svilajnac.

Sajam se poslednjih godina održava na prostoru ekonomije Poljoprivredno veterinarske škole u Svilajncu, gde su u "neposrednoj blizini objekti u kojima se drže svinje".

Ovaj sajam, pre dve godine nije održan zbog bolesti nodularni dermatitis (kvrgava koža) goveda u Srbiji.

Resavski međunarodni sajam, ima veliki ugled i reputaciju među stočarima Resave i ovog dela Srbije, i na njemu bude izloženo najmanje 120 grla junica, prvotelki i krava simentalske pasmine, kaže pomoćnik predsednika opštine Svilajnac za poljoprivredu Goran Despotović.

Selekciju za izložbu, koja je veoma stroga, vrše stručnjaci za stočarstvo i veterinarstvo opštine sa kolegaa fakulteta i instituta za ovu oblast.

Krave na farmi

Foto: Telegraf

Organizator sajma, Skupština opštine, nagrađuje svako izloženo grlo, a šampionke sajma u sve tri kategorije dobijaju i posebne nagrade opštine koje iznose do 50.000 dinara.

Na Resavskom sajmu, uz krave i junice, budu izložene i ovce, poljoprivredna mehanizacija, proizvodi od meda i pribor za pčelarstvo, stočna hrana, seme, sredstva za zaštitu bilja. . .

Sajam u Svilajncu je uvršten 1998. godine u kalendar Evropskih i svetskih izložbi i sajmova simentalske rase goveda odlukom Evropskomg udruženja odgajivača goveda simentalske rase čije je sedište u gradu Colikofenu u Švajcarskoj.

Prve krave simentalske rase u Resavu su dovedene 1885. godine, zapisali su hroničari, a danas populacija tih goveda je preko 5. 000 grla. Prosečna godišnja mlečnost je oko 7. 000 litara.

Pre pet godina opština Svilajnac, koja ulaže značajna sredstva u stočarstvo i poljoprivredu, je iz Austrije uvezla 250 rasplodnih junica ove rase i raspodelila ih stočarima.

Stočari Svilajnca, su nekoliko poslednjih godina, iz godine u godinu, i apsolutni pobednici i šampioni Međunarodnog poljoprivrednog sajma u Novom Sadu.

(Telegraf Biznis / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>