• 1
 ≫ 

Počinje jesenja setva, a ovo je najvažniji korak da da mirno dočekate leto

 ≫ 

Neophodan preduslov za uspešnu jesenju setvu i sadnju povrtarskih kultura je odabir pogodne sorte, optimalno vreme setve i sadnje kao pravilno sprovođenje agrotehničkih mera, kako bi biljke lakše podnele uslove koji vladaju tokom zime. Međutim, konačno, sve je više upita i kako uzeti polisu osiguranja.

  • 1
setva

Foto: Pixabay

Ako već niste počeli, onda uveliko pripremate jesenju setvu. Verovatno vam u ovom trenutku nema važnijih pitanja od toga da li je seme dobro i kvalitetno, da li je njiva spremna, da li će vas poslužiti vreme.

Saglasni smo, o tome bi i trebalo da brinete brigu, ali u svoj plan obaveza čekirajte još jednu, višestruku će vam se isplatiti, i zlu ne trebalo, naći kada vam bude najteže - osiguranje useva!

I pored velikog broja rizika, na koje čovek ne može da utiče, u Srbiji je od ukupnog broja obradivog zemljišta, osigurano samo oko 10 odsto. Premija osiguranja poljoprivrede od oko dve milijarde dinara čini svega oko tri odsto ukupnog tržišta neživotnih osiguranja.

- Sve češće nepogode na ovim prostorima kao da nisu dovoljan argument da je zaštita, kroz polisu osiguranja, neophodna, jer princip “neće ponovo meni da se dogodi” ne važi - navode i u Udruženju osiguravača.

Osiguranje je sve, samo ne trošak, i naši ratari bi trebalo to da shvate pre nego što pogledaju u nebo.

Poljoprivredna proizvodnja je visoko podložna delovanju brojnih faktora koji su izvan kontrole proizvođača, a glavni faktor rizika su prirodne nepogode. Toplija i duža leta, sve češće poplave, obilne padavine, kao i češća pojava grada postale su skoro normalne pojave, a najviše štete od ovih nepogoda doživlјavaju polјoprivrednici.

Sa polisom osiguranja poljoprivrednik može da bude siguran da će mu šteta biti nadoknađena i da će u najkraćem roku moći da nastavi da obrađuje zemlju i da zarađuje za život.

setva

Foto: Pixabay

ŠTA SE MOŽE OSIGURATI?

-žitarice

-industrijsko bilje

-povrće

-voće i vinogradi

-mladi voćnjaci-vinogradi do stupanja u rod

-usevi i plodovi u staklenicima i plastenicima

-voćno-lozni i šumski sadni materijal

-mlade šumske kulture do navršenih 6 godina

-lekovito i ukrasno bilje

-krmno bilje

-vrbe za pletarstvo, trska i dr.

Od kojim rizika se osigurava gubitak prinosa u proizvodnji useva i plodova?

-grad, požar i udar groma (osnovni rizici)

-oluja

poplava

-prolećni mraz

-jesenji mraz gubitak semenskog kvaliteta kod semenskog kukuruza

-posle izvršene žetve – berbe

-gubitak semenskog kvaliteta

KOLIKO KOŠTA?

Hektar zemljišta pod pšenicom ili kukuruzom može da se osigura za oko 2.000 dinara, a ukoliko usevi budu totalno uništeni, vlasnik može da očekuje isplatu do 100.000 dinara. Ovo su prosečni iznosi, jer visina premije, kao i visina sume osiguranja mogu da variraju u plus ili u minus, u zavisnosti od toga da li je i koliko određeno područje rizično.

Međutim, šteta od grada, oluje ili poplave može da bude nemerljiva. Pored toga, država subvencioniše premiju osiguranja, za registrovana poljoprivredna gazdinstva sa 40 odsto, a odnedavno za ratare moravičkog, zlatiborskog, kolubarskog, podunavskog i šumadijskog okruga sa 70 odsto.

(Telegraf Biznis/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Rj38

    27. septembar 2019 | 15:59

    Sve je to lepo na papiru,u praksi je malo drugacije!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>