• 6

Skandal s mesom trese evropsku zemlju, otrovan veliki broj ljudi

Obustavljene sve aktivnosti vezane za proizvodnju i pakovanje mesnih proizvoda.

  • 6
meso

Foto: Pixabay

Holandski Nacionalni institut za javno zdravlje (RIVM) saopštio je da je naredio povlačenje prerađenog mesa iz prehrambenih prodavnica, nakon što je ustanovljeno da je ono povezano sa trovanjem velikog broja ljudi u prethodne dve godine.

Portparol RIVM Jan Brouver de Koning rekao je da su stručnjaci testirali DNK bakterije listerije koja je uzrokovala trovanje 20 osoba, od kojih su tri preminule i pobačaj jedne žene, što je navelo Institut da zaključi da je trovanje poteklo iz jednog izvora, prenosi Rojters.

Nakon toga, utvrđeno je da su izvor trovanja najverovatnije mesne prerađevine iz pogona za preradu mesa Oferman iz grada Alsmera, zbog čega je ta kompanija odlučila da povuče prerađevine iz supermarketa i drugih prehrambenih prodavnica.

Oferman, koji je podružnica belgijskog proizvođača Ter Beke, saopštio je da je obustavio sve aktivnosti vezane za proizvodnju i pakovanje mesnih proizvoda.

Kako se navodi, zbog toga je opala cena akcija belgijske Ter Beke, koja je naknadno saopštila da u vezi slučaja sarađuje sa istražiteljima.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • nikolas

    5. oktobar 2019 | 10:22

    VELIKE VRUCINE A HLADNJACE STOJE U REDU NA GRANICI SATIMA ILI DANIMA I NORMALNO JE DA MOZE DA DODJE DO TROVANJA MESOM I PRERADJEVINAMA!!! A MESO SE NABAVLJA I IZ AUSTRALIJE IZ NATO REZERVI GDE JE STAJALO ZALEDJENO GODINAMA!!!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>