• 1

Kinezi počeli da uzgajaju svinje veličine polarnih medveda zbog opasne epidemije

Visoke cene svinjetine u severoistočnoj provinciji Jilin pritisnule su farmere da uzgoje svinje prosečne težine od 175 do 200 kilograma

  • 1
Kina svinja

Foto: Profimedia/MAXPPP

Zbog hroničnog nedostatka svinjetine nakon epidemije svinjskog gripa, Kinezi su počeli da uzgajaju divovske svinje.

Preciznije, one teže 500 kilograma, odnosno jednako kao i polarni medved, a nakon klanja, neke od tih svinja prodaju se za otprilike 1.500 dolara. To je i tri puta više od prosečnog prihoda stanovnika Naninga, glavnog grada kineske provincije Guangksi u kojoj se takve svinje uzgajaju.

Iako su 500 kila teške svinje koje na svojoj farmi uzgaja Pang Cong ekstreman primer rešavanja rastućeg problema nedostatka svinjskog mesa, sama ideja da je veće ujedno i bolje raširila se Kinom, u kojoj se na godišnjem nivou ukupno pojede najviše mesa na svetu.

Visoke cene svinjetine u severoistočnoj provinciji Jilin pritisnule su farmere da uzgoje svinje prosečne težine od 175 do 200 kilograma, što je preko 50 kilograma više od proseka. No, kako su pojasnili, farmeri žele da njihove svinje budu “najveće što mogu biti”, budući da im je jeftinije svoje svinje učine većim nego da kupe nove svinje i svoje farme da učine brojnijim.

Otvorena farma svinja vredna 150 000€,  Arno Gujon, selo Prekovce

Foto: Promo

Osim farmera, tom trendu su se priklonili i veliki proizvođači mesa kao što su "Wens Foodstuffs", vodeći kineski uzgajivač svinja, "Cofco Meat" i "Beijing Dabeinong Technology". Velike farme, naime, fokusiraju se na rast težine svinja za najmanje 14 posto.

- Prosečna težina svinja spremnih za klanje na velikim farmama je porasla na 140, dok je pre iznosila oko 110 kilograma. To bi proizvođačima mesa moglo povećati profit za više od 30 posto – pojasnio je Lin Guofa, analitičar u kompaniji "Bric Agriculture Group".

Novi trend u Kini rezultat je afričkog svinjskog gripa koji je poharao tu zemlju i prema nekim procenama, umanjila količinu kineske svinjetine za 50 posto. Posledično, cene tog mesa skočile su na rekordne nivoe. Preciznije, cene svinjetine u Kini ove godine su porasle za više od 70 posto. Vlada je stoga pozvala farmere da pojačaju proizvodnju kako bi umirili inflaciju.

Dodatno, Hu Čunhua, kineski potpredsednik Vlade, upozorio je kako će situacija biti “izuzetno ozbiljna” u prvoj polovini sledeće godine.

- Kini će sledeće godine nedostajati čak 10 milijona tona svinjskog mesa, što je više nego što je uopšte dostupno u globalnoj trgovini. To znači da nema druge nego povećati domaću proizvodnju – kazao je Čunhua, koji je i tokom nedavne posete provinciji Šandong, Hebei i Henan, inače najvećim po proizvodnji mesa, urigirao da što pre povećaju proizvodnju kako bi se sledeće godine mogli vratiti na normalnu količinu.

(Telegraf.rs/Jutarnji.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lala

    9. oktobar 2019 | 16:58

    Ocu u Kinu! pravim Cavarke, Maljusku, Belolucnu Kobasicu itd.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>