• 4
 ≫ 

Osnovana "Nije svejedno" fondacija: Vantelesna oplodnja je šansa za borbu protiv bele kuge u Srbiji

 ≫ 

Kompanija Nectar, lider u preradi voća i proizvodnji voćnih sokova u Srbiji i u regionu osnovala je danas “Nije svejedno” fondaciju i otpočela prvi projekat u saradnji sa Ministarstvom zdravlja.

  • 4

Glavni ciljevi Nectar "Nije svejedno" fondacije, kao što su povećanje nataliteta u Srbiji i povratak dece prirodi, u prelepom ambijentu Botaničke bašte, ozvaničeni su pokretanjem prvog projekta: osnivanje savetovališta za vantelesnu oplodnju u domovima zdravlja i otvaranje centra za vantelesnu oplodnju kao i uspostavljanje besplatnog nacionalnog broja na kojem će građani moći da dobiju sve neophodne informacije i psihološku podršku u ovom procesu.

Nectar - Nije svejedno fondacija.

Foto: Milena Đorđević

Pred velikim brojem zvanica u Botaničkoj bašti, Ana Radun, zamenica generalnog direktora kompanije Nectar, izjavila je kako je porodica osnovna jedinica i pokretač svakog društva.

Nectar - Nije svejedno fondacija.

Ana Radun, zamenica generalnog direktora kompanije Nectar, Foto: Milena Đorđević

 

- Nectar je porodična kompanija i zato pre svega uvek krećemo od porodice. Svesni smo da u Srbiji postiji mnogo parova koji ne mogu da se ostvare kao roditelji i osnuju porodicu i zato želimo da im u tome pomognemo. Krajem 2014. smo u saradnji sa Ministarstvom zdravlja i GAK Narodnim frontom došli na ideju da treba pomoći otvaranje centra za vantelesnu oplodnju. Tako smo kreirali akciju “Nije svejedno kad bebe dolaze”, koja je danas prerasla osnivanje fondacije – rekla je Radun.

Nectar - Nije svejedno fondacija.

Ana Radun, zamenica generalnog direktora kompanije Nectar, Foto: Milena Đorđević

Svaki šesti par u Srbiji ima problem da prirodnim putem dobije potomstvo. Akcijom “Nije svejedno kad bebe dolaze”, zajedno sa Ministarstvom zdravlja, kompanija Nectar je rekonstruisala odeljenje za vantelesnu oplodnju klinike GAK Narodni front, i stvorila uslove da se višestruko poveća broj parova koji će imati šansu da ovaj proces obave u svojoj zemlji. Fondacija zajedno sa Ministarstvom, nastavlja delovanje u ovoj oblasti otvaranjem savetovališta za parove pri domovima zdravlja, ali i otvaranjem besplatnog nacionalnog broja za sve kojima je potreban savet ili prihološka pomoć a napravljen je i vodič za vantelesnu oplodnju koji će biti distribuiran u sve domove zdravlja.

Nectar - Nije svejedno fondacija.

Foto: Milena Đorđević

- “Bela kuga” je rastiući problem u Srbiji. Godišnje nam se rodi oko 65.000 dece, što je nedovoljno u borbi protiv ovog problema. Roditelji se sve kasnije odlučuju za osnivanje porodice, zbog čega im je sve teže da prirodnim putem začnu dete. Tokom prošle godine nešto više od 3740 žena prošlo je postupak vantelesne oplodnje (VTO). Nizom projekata trudili smo se da povećamo broj parova koji bi mogli da prodju kroz ovaj proces. Podigli smo starosnu granicu za ulazak u postupak sa 38 na 42 godine, a zajedno sa Nectarom rekonstruisali smo odeljenje VTO u GAK Narodni front – izjavio je Ferenc Vicko, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja.

Nectar - Nije svejedno fondacija.

Foto: Milena Đorđević

Danas u Srbiji ima više od 400.000 parova koji imaju problem sa sterilitetom, a učestalost neplodnosti beleži tendenciju rasta, a osnivanje fondacije koja će se baviti ovim problemom je veliki korak u njegovom rešavanju.

Nectar - Nije svejedno fondacija.

Foto: Milena Đorđević

Na događaju su predstavljene  i druge dve oblasti u kojima će Fondacija razvijati čitav niz  projekata i programa  usmerenih na povratak prirodi koji će omogućiti deci da što više vremena provedu u prirodi,  i na edukaciju u oblasti agrarnog poslovanja, kako bi se podelila znanja i kroz prakse i stipendije iz ove oblasti. Osim predstavnice Nectar porodice Ane Radun i Ministarstva zdravlja gospodina Vicka, govorile su i predstavnica Udruženja “Šansa za roditeljstvo” Sandra Jovanović, direktorka Centra za mentalno zdravlje doc dr Ivana Stašević Karličić, dr Elijana Garalejić iz Klinike GAK Narodni front, kao i predsednik Republičke stručne komisije za ginekologiju i akušetstvo prof dr Aleksandar Stefanović.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Borivoje

    16. oktobar 2019 | 14:56

    Akcija za svako poštovanje.

  • Pravednik

    16. oktobar 2019 | 18:09

    Mir minimum jedan vek, stabilno zaposlenje, redovna i mnogo bolja primanja, trudnička i porodiljska primanja bezuslovna, bez poreza na dečiju hranu i ostale potrepštine za decu, promovisati vrednosti porodice a ne gay populacije itd... Eto recepta protiv bele kuge...

  • Миљан

    16. oktobar 2019 | 15:30

    Дивни сте!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>