• 1

Srpsko selo, na raskršću između opstanka i nestanka

Opredeljenje predsednika Srbije je da nema građana prvog i drugog reda i da Srbiju ne čine samo gradovi Beograd, Novi Sad, Niš i Kragujevac već da prednost treba dati rubnim i ruralnim delovima, rekao je danas ministar Milan Krkobabić, prilikom poseti opštini Loznica

  • 1

- U ovom poslu moramo da budemo svi na istoj strani – država, lokalna samouprava i domaćini, uz znanje i iskustvo SANU, naučnih instituta i regionalnih razvojnih agencija. Opredeljenje predsednika Republike Aleksandra Vučića da nema građana prvog i drugog reda i Srbiju ne čine samo gradovi Beograd, Novi Sad, Niš i Kragujevac već da prednost treba dati rubnim i ruralnim delovima predstvlja šansu da definišemo. Program namenjen oživljavanju sela Srbije i posle mnogo godina se posvetimo ovom važnom pitanju, od ključnog značaja za našu zemlju, rekao je danas ministar Milan Krkobabić, zadužen za regionalni razvoj prilikom posete opštini Loznica, jedne od osam opština Mačvanskog upravnog okruga.

Ministar je u Gradskoj upravi učestvovao u radu pete sednice Saveta Mačvanskog upravnog okruga sa temom "Unapređenje razvoja sela i zadrugarstva u lokalnim samoupravama Mačvanskog upravnog okruga", a sednici su prisustvovali i gradonačelnik Loznice, predstavnik grada Šapca, predsednici opština Vladimirci, Koceljeva, Bogatić, Mali Zvornik, Krupanj i Ljubovija, članovi Saveta, direktori PSSS Šabac i Loznica, direktori Regionalne razvojne agencije Podrinje i Podgorina i predstavnik po jedne zadruge iz svake jedinice lokalne samouprave.

Milan Krkobabic

Foto: Risto Kostov

Ministar je u radu sednice istakao 580 novoosnovanih zadruga koje umesto sada većinskih mešovitih treba sve više da idu ka specijalizovanim voćarskim, stočarskim, povrtarskim, ratarskim... kako bi se što pre stiglo do cilja da svoje finalne proizvode izvozimo. On se osvrnuo i na važna pitanja o kojima je i pre govorio, kao što su povraćaj zadružne imovine, komasacija, formiranje garantnog fonda, ustupanje slobodne državne zemnje mladim poljoprivrednicima na korišćenje i na strategiju poboljšanja svih aspekata života u selima Srbije.

Načelnik Mačvanskog upravnog okruga Vladan Krasavac zahvalio je ministru na poseti i obraćanju i pozdravio njegov stav da svaki region Srbije ima svoje specifičnosti, zahteva posebnu pažnju i da nema univerzalnog rešenja za sela Srbije.

Gradonačelnik Loznice Vidoje Petrović je potvrdio da će na putu udruživanja biti snažna podrška u ime lokalne samouprave.“Nikada do sada nismo imali bližu saradnju lokalne samouprave i viših državnih struktura. Po pitanju zadruga napravljen je iskorak u kolektivnoj i ličnoj svesti u društvu koji sada treba da poprimi šire razmere i kvalitativno vrši svoju funkciju“ rekao je Petrović.

Milan Krkobabic

Foto: Risto Kostov

Posle sastanka ministar je u selu Runjani obišao pčelarsku zadrugu "Sweet bee house" koja je iz prošlogodišnjeg programa Vlade Srbije namenjenog zadrugama koji sprovodi Kabinet ministra Krkobabića dobila 7,5 miliona dinara za nabavku linije za pakovanje meda, proizvodnju i pakovanje satnih osnova u ramu, košnice i rojeve pčela. - Bez ovih investicija države naš projekat bi ostao samo ideja, a sada planiramo da okupimo sve pčelare ovog kraja i tako na dobrobit svih olakšamo nabavku repro materijala i izlazak na tržište “ izjavio je direktor ove zadruge Ljubinko Tomić i dodao kako su zadrugari uložili svoja sredstva u adaptaciju objekta i zadovoljavanje HASAP standarda jer planiraju plasman meda u inostranstvo.

Iz pomenutog programa 4 novoosnovane zadruge u toku 2017. i 2018. godine koristile su bespovratna sredstva u ukupnom iznosu od 25,5 miliona dinara. Ove godine planirano je u Budžetu Republike Srbije novih 667 miliona dinara namenjenih zadrugarstvu, a rok za podnošenje dokumentacije na konkurs za dodelu sredstava je završen 15.septembra. Starim zadrugama namenjeno je, kao i do sada, do 15 miliona dinara, novoosnovanim (one koje su osnovane 2017, 2018. i 2019. godine) do 7,5 miliona dinara, a složenim zadrugama, do 60 miliona dinara.

Telegraf.rs

Komentari

  • Imenjak

    Ugasili smo sad nam ne treba nista eto ustede samo kome sve to

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke