• 52
 ≫ 

Tačno se zna šta ko radi na svakoj njivi u Srbiji: Postoji 4.913 snimaka, a kazne su drakonske

 ≫ 

Donosimo vam sve ekskluzivne detalje o zapaljenim njivama, koliko tačno parcela je već snimljeno, kolike će biti kazne za poljoprivrednike i da li gube pravo na subvencije

  • 52
spaljivanja strnjista

Eksluzivni snimak jedne od parcela na kojima je izazvan požar / Foto: minpolj.gov.rs

Njive koje gore, česta su slika ovih dana širom Srbije, a spaljivanje strništa odnelo je nedavno još jednu žrtvu. Osim što je opasno, spaljivanje strništa je izuzetno štetno za samo zemljište. Ovakve tretiranje zemljišta dugoročno povećava troškove proizvodnje zato što osiromašuje zemljište.

Država je ovog puta rešila da se obračuna sa neodgovornim farmerima - sateliti su sve snimili. Kako su potvrdili iz resornog ministarstva za Telegraf Biznis, tačno se zna šta se radi na svakoj njivi u Srbiji.

Naime, na osnovu satelitskih snimaka Evropske satelitska agencije pouzdano zna na kojim parcelama je u minulom periodu paljeno strnište.

Donosimo vam ekskluzivne detalje koliko tačno parcela je već snimljeno, kolike će biti kazne za poljoprivrednike, kao i fotografiju jednog zapaljenog strništa.

O kakvim snimcima je zapravo reč?

- Sentinel-2 je misija za posmatranje Zemlje iz programa EU Copernicus koja sistematski dobija optičke snimke visoke prostorne rezolucije (10 m do 60 m) iznad kopna i priobalnih voda. Misija je konstelacija dva satelita (Sentinel-2A i Sentinel-2B) i podržava širok spektar usluga i aplikacija između kojih su i poljoprivredna praćenja. Кorišćenjem alata za detekciju spaljivanja setvenih ostataka, kao i validacijom dobijenih podataka na terenu, moguće je detektovati pojavu spaljivanja setvenih ostataka - rekli su za Telegraf Biznis iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Snimljeno skoro 5.000 parcela samo u Vojvodini

 

Požar u Belom Blatu

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Podaci koji su do sada dostavljeni Upravi za poljoprivredno zemljište počev od kraja avgusta 2019. godine, a koji se odnose na teritoriju Vojvodine poslati su na dalju proveru i postupanje jedinicama lokalnih samouprava.

Na teritoriji Vojvodine ukupan broj parcela na kojima je detektovano spaljivanje žetvenih ostataka je 4.913, rekli su nam u Ministarstvu.

Takođe, i novi periodični izveštaji koji Upravi budu dostavljeni u toku jeseni biće prosleđeni u najkraćem roku jedinicama lokalnih samouprava na dalju nadležnost.

Drakonske kazne za ratare, a gube i pravo na pomoć

 

Kako su nam objasnili, cilj ovog projekta je identifikacija i sankcionisanje lica koja pale žetvene ostatke na poljoprivrednom zemljištu u državnoj svojini na području Autonomne pokrajine Vojvodine, a celokupan postupak predstavlja pomoć Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede jedinicama lokalne samouprave u obavljanju poslova koji su jedinicama lokalne samouprave povereni Zakonom o poljoprivrednom zemljištu.

- Ova akcija između ostalog ima za cilj i identifikaciju područja opština i gradova na kojima je najzastupljenije spaljivanje žetvenih ostataka, kako bi jedinice lokalne samouprave mogle preventivno da deluju, odnosno da preduzmu sve mere iz delokruga svog rada u cilju zaštite od spaljivanja žetvenih ostataka - kažu u Ministarstvu.

Otkrili su nam i da je na osnovu Zakona o poljoprivrednom zemljištu propisano da će se novčanom kaznom od 100.000 do 1.000.000 dinara kazniti za prekršaj privredno društvo, odnosno preduzeće ili drugo pravno lice ako, između ostalog spaljuje organske ostatke posle žetve ili pričini poljsku štetu, odnosno novčanom kaznom od 5.000 do 50.000 dinara kazniće se za prekršaj odgovorno lice u privrednom društvu, odnosno preduzeću ili drugom pravnom licu, kao i vlasnik, odnosno korisnik poljoprivrednog zemljišta-fizičko lice.

Takođe, licima koja su identifikovana u vršenju spaljivanja setvenih ostataka određuje se pasivan status gazdinstva, što za posledicu ima i nemogućnost korišćenja podsticaja za vreme trajanja pasivnog statusa.

Video: Ponovo ljudi pale njive!!! Ovaj put požar je kod Lapova

(Vesna Bjelić/ v.bjelic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Danijel

    24. oktobar 2019 | 12:55

    Znaci ocu da napravim problem komsiji ,odem zapalim njegovu njivu i vi je snimite i on plati kaznu,super bas ste pametni

  • Veteran

    24. oktobar 2019 | 12:42

    Pa onda snimite zasade marihuane, ko ih obilazi ko ih poliva, a ima više marihuane nego kukuruza, mani te se paljevine,..

  • lemi

    24. oktobar 2019 | 21:06

    i kako onda nema snimka sa naplatne rampe...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>