• 0

Veliki Miholjdanski sabor zadrugarstva

U prepunom Plavom holu Doma vojske u Nišu organizovana je prodajna izložba proizvoda oko 60 zadruga južne Srbije. Poljoprivrednici Srbije objedinjuju snage, ujedinjuju se, odbacuju nepoverenje, veruju sebi i lokalnoj samoupravi i veruju državi Srbiji

  • 0

Milan Krkobabić, ministar u Vladi Srbije zadužen za regionalni razvoj i kopredsednik Nacionalnog tima za preporod sela Srbije danas je u Domu vojske u Nišu svečano otvorio drugu po redu manifestaciju “Miholjdanski sabor zadrugara”.

- Poljoprivrednici Srbije objedinjuju snage, ujedinjuju se, odbacuju nepoverenje, veruju sebi i lokalnoj samoupravi i veruju državi Srbiji, izjavio je danas Krkobabić istakavši da se bliži 600 novoosnovanih zadruga koje su osnovali domaćini Srbije zahvaljujući zajedničkim naporima poljoprivrednika, lokalnih samouprava, zadružnih saveza Srbije i Vojvodine, Akademijskog odbora za selo SANU i Vlade Srbije: - Ovo je pionirski posao, ali revoucionaran posao, dodao je Krkobabić.

Milan Krkobabic, Nis, obilazak

Foto: Risto Kostov

Prisutnima se pored ministra obratio i predsednik Akademijskog odbora za selo SANU Dragan Škorić, predsednik Zadružnog saveza Srbije Nikola Mihailović i predsednik Zadružnog saveza Vojvodine Radislav Jovanov.

Iz programa podrške novoosnovanim i starim poljoprivrednim i zemljoradničkim zadrugama „500 zadruga u 500 sela“ koji sprovodi Kabinet ministra zaduženog za regionalni razvoj od 2017, zaključno sa ovom 2019. biće dodeljeno ukupno 1,7 milijardi dinara iz Budžeta Republike Srbije za zadruge na teritoriji čitave Srbije, sa prioritetom na pet južnih upravnih okruga. Do sada je bespovratna sredstva dobilo 94 zadruge, a ove godine još oko 60 njih ostvariće pravo na iste iznose kao i prethodne dve godine – do 7,5 miliona dinara za novoosnovane, do 15 miliona dinara za stare zadruge i do 60 miliona dinara za složene zadruge.

Milan Krkobabic, Nis, obilazak

Foto: Risto Kostov

U prepunom Plavom holu Doma vojske u Nišu organizovana je prodajna izložba proizvoda oko 60 zadruga južne Srbije, pa su posetioci mogli da se upoznaju sa zadrugarima, informišu o njihovim aktivnostima i uživaju u najrazličitijim ukusima.

Ministar Krkobabić je ranije danas održao radni sastanak u Regionalnom centru Niš sa predsednicima svih opština pet južnih okruga i načelnicima tih upravnih okruga - Jablaničkog,Topličkog, Pirotskog, Pčinjskog i Nišavskog.
Tema je bila Program revitalizacije sela južne Srbije 2020-2022. godine, a skup je održan u okviru sprovođenja Programa ravnomernog regionalnog razvoja. Učesnici su razmatrali trenutno stanje u selima na jugu Srbije i neophodne aktivnosti za popravljanje kvaliteta života u seoskim sredinama, predviđene trogodišnjim Programom koji je u planu.

Milan Krkobabic, Nis, obilazak

Foto: Risto Kostov

- Preporod sela Srbije podrazumeva ozbiljnu, agrarnu društvenu i socijalnu reformu, izjavio je Krkobabić i naglasio u tom poslu značajnu ulogu Vlade Srbije, suštinsku, a ne deklarativnu, koja se pre svega odnosi na veća finansijska izdvajanja za te namene, kako bi se mogle implementirati konkretne mere za celokupno poboljšanje stanja u selima Srbije.

Telegraf.rs

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke