• 8
 ≫ 

Stigli proizvodi iz Srbije: Pogledajte kako izgleda supermarket u Izraelu

 ≫ 

Voće iz Arilja, Požege, Draginca...

  • 8
malina

Foto: Pixabay

U Izraelskim velikim lancima supermarketa počeli su da se pojavljuju proizvodi iz Srbije.

Reč je o marketima Shufersal i Mega, a proizvodi koji se mogu naći su uglavnom smrznuto voće i povrće iz Arilja, Požege, Loznice...

To je posvedočio i fotografijom Goran Mekić, koji živi na jugozapadu Izraela uz sam pojas sa Gazom.

 

Istorijsko prijateljstvo Srbije i Izraela uspostavljeno pre 70 godina, međutim, potencijali nisu ni izbliza iscrpljeni, o čemu svedoče brojke za 2017. godinu i skromnoj spoljnotrgovinskoj razmeni u robi sa Izraelom od 59,1 milion evra.

Ukupan izvoz u robi u Izrael u periodu januar-decembar 2017. godine iznosio je 24,1 milion evra dok je u istom periodu uvezeno 35 miliona evra robe, stoga je pokrivenost uvoza izvozom iznosila 68,86 procenata.

Poslednjih godina u Srbiji posluje pedesetak izraelskih kompanija u sektoru proizvodnje i usluga i one zajedno zapošljavaju više od 1.000 ljudi.

Vodeći izvozni proizvodi Srbije u Izrael u periodu januar-decembar prošle godine su cigarete koje sadrže duvan, ostale (12 odsto), gume spoljne pneumatske, nove gume za putničke automobile (7 odsto), ostali proizvodi od nikla (7 odsto), hrana za pse i mačke (7 odsto) i drugo.

Vodeći uvozni proizvodi Srbije iz Izraela, prema podacima RZS, u periodu januar-decembar 2017. godine su nerazvrstana roba (41 odsto), zatim, slede herbicidi (6 odsto), tekstil netkani, od sintetike (4 odsto) i drugi proizvodi, pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku (RZS).

Video: Ovo je hit izvozni proizvod u Srbiji, a nije nije malina, niti softver

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • malinar

    4. novembar 2019 | 13:37

    Ja sam svoj malinjak pokosio i ne bih nikome preporucio da se bavi tim poslom, da te neko ucenjuje za 80-110 din po kilogramu a ulozio si duplo vise to je ponizenje, poljoprivreda se uglavnom ne isplati. Drzava da hoce seljaka da ostavi na selu platila bih njegove proizvode a u suprotnom i mi seljaci idemo gde su i ostali, pa u Beograd.

  • Nemacka

    4. novembar 2019 | 12:12

    Sto se tice izvoza ide prva klasa a u Srbiji ostaje skart

  • Goran

    4. novembar 2019 | 12:46

    Mi izvozimo prvu klasu a uvozimo škart.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>