• 2
 ≫ 

Zabranjen insekticid "filpronil": Izazvao pomor pčela u 1.500 košnica

 ≫ 

Samo male količine "filpronila" dovoljne su da se zagade velika prostranstva

  • 2

Zabranjeni insekticid „fipronil ” uzrok je velikog trovanja pčela do koga je, u maju ove godine, došlo u okolini Kikinde.

Kolike su razmere štete i šta je tačan uzrok ove ekološke katastorfe, treba da pokaže istraga. Radi se na pronalaženju direktnog krivca za uginuće pčela u više od 1.500 košnica.

Otrovni insekticid „fipronil ” je potpuno zabranjen u našoj zemlji sedam godina. Kako se navodi u saopštenju Udruženja pčelara iz Kikinde svega 25 grama ovog „fipronil ” je dovoljno za jedan hektar obradivog zemljišta kao i da je svega jedan litar dovoljan da zatruje velika vodena prostranstva.

U uzorcima uginulih pčela Zlatka Popetrua, Kristijana Kosarenka i Jerković Dragana, čije košnice su ostale prazne, koncentracija ovog otrova je daleko iznad doze koja ubija pčele.

Analize su rađene i na prisustvo otrova: hlorpyrifos, kaptan, fipronil-sulfone i fipronil desulfinyl, ali je njihovo prisustvo manje od doze koja bi ubila pčele pokazale su analize.

Zbog upotrebe zabranjenog preparata otrovane su pčele na više lokacija, od Kikinde prema Novom Miloševu, Iđošu i Zrenjaninu, a stradala društva udaljena su i po nekoliko kilometara jedna od drugih.

Video: Pomor pčela! Ljudi, bez njih ova planeta umire

(Telegarf Biznis/ Politika)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lord

    20. novembar 2019 | 10:10

    Prvo da isplati svu stetu, pa na robiju...

  • Ena

    20. novembar 2019 | 12:40

    Sve sto se proizvodi je tretirano sa hemikalijama raznim tako da i nije cudno sto smo oboleli od raznih vrsta bolesti a pogotovo psihickih.Kada bi se proizvodjacima voca i povrca i mesa prikazao neki dokumentarni film o hemikalijama i njihovim posledicama mozda bi im malo savest proradila.Oni i nisu edukovani pa zato to i rade njima je bitan rod da ima sto vise a kvalitet nema ko ni da kontrolise.I droga je zabranjena pa se pola Srbije drpgira a pola profitira od nje tako da o zabrani otrova je smesno pricati i komentarisati!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>