• 13

Terzići godišnje od oraha zarade 10.000 evra po hektaru: Ko zasadi ovo voće obezbedio je i potomke

Investicija u orahe počinje da se isplaćuje u desetoj godini od sadnje, a već u 15 prinosi bivaju sve veći, tako da je moguće zaraditi i deset hiljada evra po hektaru

  • 13

Godišnje se u Srbiji proizvede oko 20 hiljada tona oraha, ali to nije ni deo onoga što bi moglo da se obere kada bi imali više zasada. Međutim, poslednjih nekoliko godina raste interesovanje srpskih poljoprivrednika uprvo za uzgoj ovog voća, jer ono može doneti visoku zaradu.

Vladan Terzić iz sela Tvrdići duže od dve decenije ima plantažu oraha, a na njegovom imanju najzastupljenija je domaća sorta rasna.

Orah, plantaže, Terzići

Foto: RINA

- Loši vremenski uslovi uticali su na količinu roda, ali smo se na kraju ipak izborili. I ove godine imali smo dobre prinose i kvalitetne plodove koji su završili u prodaji - kaže Vladan za RINU i dodaje da su orasi laki za proizvodnju.

- Ne zahteva velika ulaganja, lako se održava. Mnogo je lakši za gajenje od lešnika, a zarada je približna. Nije potrebno mnogo radne snage, ne smeta mu mraz i otporan je na bolesti. Jedino što zarada mora malo da se sačeka, ne može baš sve i odmah - rekao je Vladan.

Orah, plantaže, Terzići

Foto: RINA

Investicija u orahe počinje da se isplaćuje u desetoj godini od sadnje, a već u petnaestoj prinosi bivaju sve veći, tako da je moguće zaraditi i deset hiljada evra po hektaru.

Orah, plantaže, Terzići

Foto: RINA

- Orah i leska postaju sve traženiji, jer njihov plasman je osiguran na stranom tržištu. U našim klimatskim uslovima najbolje su se pokazale sorte rasna, gazenhajm i šampion.

Uzgajivači su ponekad skeptični jer počinje da rađa tek u trećoj godini i da bi se zaradilo potrebno je dosta strpljenja, ali orah definitivno može da postane biljka budućnosti u našim krajevima - rekao je direktor Instituta za voćasrtvo u Čačku, Milan Lukić.

Orah, plantaže, Terzići

Foto: RINA

Stručnjaci kažu da je vek eksplotacije ove biljke izuzetno dug i traje od 50 do 80 godina, pa se zato ne kaže uzalud da se orah sadi za potomke, jer od njihovih plodova mogu lepo da žive unuci i praunuci.

(Telegraf Biznis/RINA)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Budak

    Jos veverice istreniras da ih skupljaju a ti na Maldivima.

  • fakir

    mnogo vode traze, orezivanje na par god. dva prskanja i ende, zasadis i ne mislis, radis svoj posao.

  • Panic

    10 god treba izdrzati bez prihoda a tek u 15 god neku ctkavicu da imas i to sve opet zavisi od vremenskih uslova a vek coveka 3x15 god dvaput lose prodjes i ostane ti samo crkavica

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke