• 4

Radovanov suncokret najviši u Banatu: Kao čarobni pasulj, otišao u nebo 5 m, a tek da vidite glavu

Poput “čarobnog pasulja”ovaj banatski suncokret otišao je u visinu od pet metara, a obim glave mu je čak 50 centimetara

  • 4
Radovanov suncokret je najviši u Banatu Foto: Telegraf

Da u Kikindi ne rastu samo džinovske ludaje, uverio nas je povrtar Radovan Zakić (33) koji je ove godine uzgajio suncokret visok skoro pet metara, kada je došlo vreme sazrevanja, bilo je potrebno  mnogo truda da se dođe do glavice obima pedeset centimetara.

Ovakva vrsta suncokreta je posebna i može da poraste i više od pet metara, ove godine uspeli smo da “doguramo do 4, 5 metra, priča nam Kikinđanin Radovan Zakić. Poput “čarobnog pasulja”, suncokret je rastao i rastao, kada je stigao do dva metra, pomislili smo da više ne može da ide, ali je uspeo da izraste čak 4,5 metra.

Radovanov suncokret je najviši u Banatu Foto: Telegraf

- Ovaj suncokret razlikuje se od standardnog, jer je previsok i glavica mu je preobimna. Iznad svega , zahteva kvalitetno zemljište, dosta vode, naročito tokom nalivanja  zrna. Kada sam sadio suncokret pazio sam da ima dosta svetlosti, ali sam ga i štitio od suše i vrućina koje su vrlo esktremne poslednjih godina. Dosta rada i truda uložio sam u ovaj suncokret, svakodnevna briga, zalivanje,okopavanje i evo, sada imamo u Kikindi i džinovski suncokret pored džinovskih ludaja- priča za Telegraf Biznis, ovaj mladi uzgajivač.

Radovanov suncokret je najviši u Banatu Foto: Telegraf

Da mu uzgoj velikih i džinovskih biljaka i te kako polazi za rukom, dokazao je na ovogodišnjim “Danima ludaje”. Radovan je u kategoriji najtežih tikvi bio drugoplasirani sa ludajom teškom 443, 5 kilograma.

Ludaja je posebna sorta, najvažnije je kvalitetno seme, dobra genetika, kvalitetno zemljište, mnogo vode, iskustva , ali i sreća. Seme sam prvo zasadio u plasteniku, a potom sam je prebacio na otvoreno zemljište, redovno je nalivana vodom, sistemom kap po kap.

Radovanov suncokret je najviši u Banatu Foto: Telegraf

- Lane sam bio drugoplasirani , ali je tikva imala skoro 100 kilograma manje. Vrlo sam zadovoljan i ponosan na svoje ludaje, ali  i na svoj suncokret - dodaje ovaj vredni povrtar.

Radovanu je povrtarstvo za sada hobi, uživa u svojoj bašti u kojoj gaji razno povrće, voće, a među njima možete videti i po neku džinosvku ludaju i visoke suncokrete.

Kako je sezona završena, Radovan već polako kreće da priprema zemljište za narednu godinu, kako kaže, biće u toj “čudosnoj” bašti još velikih plodova, pa ko zna, možda je naredna godina godina “čarobnog pasulja”.

(D.I.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>