• 5
 ≫ 

Trifke je odlučio da proda skoro celo stado od 500 ovaca jer mu se otac razboleo

 ≫ 

Ponuda je posebno pogodna za poljoprivrednike iz centralne Srbije zbog subvencija koje daje država

  • 5

Ovčar, po nadimku Trifke, iz oblasti severne Bačke, koji se bavio uzgojem ovaca vrste pramenka, odlučio je da veći deo svog stada rasproda. Radi se o velikom stadu, ono broji oko 500 grla. Trifke se na ovaj korak odlučio iz dva razloga.

Trifke ne može više da brine o ovom velikom stadu i jer mu se otac razboleo i nemaju dovoljno radne snage da brinu o stadu.

Prvo, ako živite u Vojvodini nemate pravo da ostvarite subvencije. Ali u koliko ste iz centralne Srbije možete da umatičite ove pramenke, u najnepovoljnijem slučaju u njihovoj drugoj generaciji možete da ostvarite subvencije koje daje vlada Republike Srbije. Zato bi bilo najpovoljnije da ovo stado otkupi osoba iz centralne Srbije.

Pramenka je autohtona domaća ovca, najzastupljnija u balkanskim zemljama. Ona je kasnostasna vrsta, skromnih uslova gajenja i otporna na bolesti.

Pramenka se koristi za proizvodnju mesa, mleka i vune. Živa mera ovaca, u zavisnosti od soja i uslova gajenje, kreće se između 30 i 60 kg, a ovnova između 40 i 80 kg. Proizvodnja mleka pramenke je relativno mala, a znatno varira između sojeva (od 40-100 litara i više u laktaciji od 6 meseci) i zavisi takođe od ishrane.

Težina runa u proseku iznosi 1,4 kg. Boja runa je najčešće bela, mada kod nekih sojeva može biti mrka pa i crna. Plodnost pramenke je relativno dobra. Od 100 ojagnjenih ovaca dobija se 100-110 jagnjadi. Porođajna težina jagnjadi je između 2 i 4 kg, što zavisi od soja i nivoa ishrane majki. Jagnjad su otporna a mortalitet je nizak.

Država je u 2019. godini davala subvenciju za nabavku kvalitetnih priplodnih grla ovaca 20.000 dinara po životinji.

Video: Vilijam i Kejt šišali ovce, pa neko zamalo da dobije po nosu

(Telegraf Biznis/ Bolja zemlja)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Srbin

    25. novembar 2019 | 11:18

    Nek mu drzava pomogne!!!!!!!

  • nn

    25. novembar 2019 | 11:04

    Svi kod Trifketa po ovce u Backi Brestovac,a posle na pivo u kafanu Na ednu 😂

  • Mane

    25. novembar 2019 | 15:44

    Koliko nasa omladina gresi sto nece da uzmu ovaj posao u ruke i da pomognu ocu. Nije sramota raditi samo da ima zainteresovanih.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>