• 6
 ≫ 

Mađarska potpuno zatvorila granicu za srpsko voće i povrće: Više ni jednu jabuku ne smete preneti

 ≫ 

Ova zabrana je uvedena da bi se, kako kažu, zaštitili od štetočina koje se namnožavaju i šire

  • 6

Iako je na graničnom prelazu Horgoš - Reske od juče na snazi minimum granične kontrole za putnički saobraćaj, koji su ugovorili ministarstva unutrašnjih poslova Srbije i Mađarske kako bi se smanjile gužve, naši severni susedi uveli su novi propis - od sada se na teritoriju Evropske unije žive biljke mogu preneti samo ukoliko imaju prateću fitosanitarnu dokumentaciju.

Kako bi se zaštitili od štetočina, izuzetka nema - bilo da je u pitanju jedna jabuka ili gajba, bilo da je reč o lukovicama ili rasadu. Ukoliko se pronađu u vozilu, a nemaju odgovarajuće dokumente, putnik će to morati ili da baci, ili će ga mađarski carinici vratiti nazad u Srbiju. Putnici kod onih kod kojih se pronađu biljke neće biti novčano kažnjeni, ali neće moći da nastave put. Zanimljivo je da se ova obaveza ne odnosi na pet biljaka - urme, durijan, ananas, banane i kokos, koje i dalje možemo da nosimo, čak i kada ne poseduju uverenje o zdravstvenoj ispravnosti.

- Od naših carinika smo čuli za ova nova pravila i već kod nas bacili jabuke i banane koje smo poneli deci ako se u povratku duže zadržimo na granici -  kaže Milan J. iz Novog Sada, koji je sa porodicom krenuo u Beč na Božićni vašar.

banana

Foto: Pixabay.com

Mnogi naši građani svakodnevno odlaze na rad u Mađarsku i često sa sobom nose voće za užinu.

- Svako jutro putujem u Segedin i za užinu ponesem dve ili tri jabuke. Nije problem, sada ću ih baciti, ali videćemo kako će to funkcionisati kada počnu veće gužve - rekao  je Arpad Mesaroš.

Nova pravila izazvala su revolt putnika u autobusu, koji su organizovano krenuli u obilazak Budimpešte.

- Da li će sada mađarski carinici pregledati svaki ranac i odrediti šta smemo da jedemo? To je kontradiktorno sa najavama da će se ubrzati carinska procedura - smatra Anastazija iz Beograda.

U međuvremenu, naše granične službe su spremne za predstojeći veći talas putnika, koji se očekuje već naredne nedelje. Minimum granične kontrole trajaće do 15. januara i primenjivaće se ukoliko dođe do pojačanog intenziteta saobraćaja.

- Radićemo punim kapacitetom, na svih šest terminala, a tražili smo i pojačanje iz drugih jedinica. Sa naše strane sigurno neće biti problema - najavljuje Vukan Papić, zamenik komandira na graničnom prelazu Horgoš.

Stroži pravilnici o tome šta putnici smeju da unesu u EU napravljeni su zbog biljnih štetočina, a kao deo direktive Evropske unije koja se odnosi na voće i povrće. Na listi evropske institucije je 20 karantinskih štetočina koje se namnožavaju i šire, a uključujući japansku bubu, azijsku bubu dugog roga, citrusovu zelenu i crnu tačku i Xylella fastidiosa, čiji je ekonomski, ekološki i društveni uticaj na teritoriji EU najoštriji.

(Telegraf.rs/Novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Rada Bg

    17. decembar 2019 | 11:54

    Pametni ljudi..neće da u svoju zemlju zaraze stetim insektima koji će unistitnjihovu poljoprivredu i voćarstvo!!! Mi sami sebe unistavamo ilegalno svim i svacim...

  • Buda

    17. decembar 2019 | 17:07

    Greše Mađari, štetočine su na vlasti a ne u jabuci.

  • Sikter more

    18. decembar 2019 | 14:21

    Oni štite svoje domaće proizvodjače i tržište, nije njima do štetočina. Samo recipročne mjere će vratiti situaciju u početni položaj, bez ikakvih konsultacija i pregovora.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>