• 1
 ≫ 

Slobodno ponesite jabuku u Mađarsku, nije tačno da ne može

 ≫ 

Možete poneti i više kilograma

  • 1

Nije tačno da je Mađarska potpuno zatvorila granicu za srpsko voće i povrće i da više ni jednu jabuku ne smete preneti u tu zemlju, potvrđeno je za Telegraf Biznis.

Kod komšija možete da prenesete i pet kilograma voća i povrća, a kada je reč o sadnicama, može da prođe samo jedna, odnosno, jedan sertifikat.

Kako nam je rečeno u resornom ministarstvu, ne stoje tvrde koje su se pojavile prethodnih dana u medijima, a koje se odnose na to da će vas vratiti sa granice ukoliko imate u torbi jabuku, dve...

Takođe, danas je i Nacionalna službe za bezbednost hrane Mađarske (NEBIH), saopštila da je odredila da se komad voća i povrća za sopstvenu upotrebu, odnosno manje količine do pet kilograma mogu u ličnom prtljagu putnika uneti u Mađarsku, bez fitosanitarnog certifikata.

Evropska komisija još nije odredila prag za neophodnost potvrde o zdravstvenoj ispravnosti proizvoda u slučaju robe koja stiže u ličnom prtljagu. Zbog toga su ministarstva poljoprivrede i finansija i Kabinet premijera odredili malu količinu povrća i voća za koju putnicima u Mađarsku nije potreban fitosanitarni certifikat

To je privremena mera koja se odnosi samo na Mađarsku i ako Komisija EU odredi tu manju količinu, tada će mađarske mere biti povučene.

Uredba Evropske unije o zaštiti od biljnih štetočina kojom je propisano da je za unos živih biljaka na teritoriju EU neophodan fitosanitarni certifikat stupila je na snagu 14. decembra i Mađarska je od tada primenjuje na graničnim prelazima sa Srbijom.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Duki

    19. decembar 2019 | 17:19

    Slobodno ne nosite jabuku u Madarsku prosle nedelje smo morali sve da bacimo

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>