• 0
 ≫ 

Opasnosti i greške prilikom uništavanja glodara: Rotenticidi na njivama otrovna trpeza za voluharice

 ≫ 

Jedini dozvoljeni način primene peletiranih rodenticida je njihovo stavljanje u rupe glodara pri suvom vremenu

  • 0
Voluharica, zemljište Foto: Arhiva PZZP

Povodom sve češćih podataka da na izmaku godina veoma velike brojnosti (prenamnoženja) poljske voluharice, te da je moguće da će ova životinja naneti velike štete ozimim usevima, Pokrajinski zavod za zaštitu prirode ukazao je na moguće opasnosti i greške prilikom uništavanja ovih glodara.

Najveća moguća šteta, kako navode u Zavodu, može nastati razbacivanjem rodenticida, a posebno onih na bazi bromadiolona i cink-fosfida, na površini oranica, čemu mnogi poljoprivrednici pribegavaju.

Marko Tucakov, biolog iz Zavoda, navodi da je jedini dozvoljeni način primene peletiranih rodenticida njihovo stavljanje u rupe glodara, pri suvom vremenu, nakon čega se rupe zatrpavaju.

Voluharica, zemljište Napad glodara, Foto: Arhiva PZZP

- Ukoliko se glodarima koji uginjavaju nakon konzumiranja peletiranih rodenticida, ostavi mogućnost da uginu na površini, oni, još u stanju obamrlosti, postaju lak plen ptica grabljivica i sova, koje su zaštićene vrste - kaže Tucakov.

On dodaje da tada, u zavisnosti od koncentracija aktivne supstance, ptice stradaju.

- Nažalost, posebno kada je broj rupa voluharica velik, poljoprivrednici razbacuju rodenticide po površini njiva, ručno ili mašinski, ili ih ostavljaju na gomilama. Poneki vlasnici velikih poljoprivrednih kompleksa čak angažuju sezonske radnike za to, te na taj način stotine hektara pšenice, ječma, lucerke i uljane repice postaje otrovna trpeza za mnoge životinje. Najdrastičniji primer toga šta se može desiti kada se tako ponaša je slučaj trovanja 24 srne, belorepana i mišara kod Radojeva u proleće 2015, na njivi na kojoj je pronađena velika količina rodenticida - kaže Tucakov.

Voluharica, zemljište Rupe u zemljištu od voluharica, Foto: Arhiva PZZP

Pokrajinski zavod za zaštitu prirode napominje da dozvoljena primena bromadiolona i cink-fosfida ne sme da bude izgovor da se oni počnu zloupotrebljavati, kolika god da je površina zahvaćena progradacijom voluharica.

Stručnjaci Zavoda smatraju da bi u ovakvim situacijama bilo neophodno zajedno sa poljoprivrednicima napraviti strategiju zajedničkog delovanja, kako bi se štete smanjile.

Potsećaju da je povećanje brojnosti ptica grabljivica, sova, kao i sisara koji se hrane glodarima veoma poželjno.

- Izgradnjom stajanki u obliku slova "T" visine oko 1,5 m podstiče se zadržavanje većeg broja ptica grabljivica na velikim parcelama na kojima nema stabala ni drugih mesta odakle grabljivice vrebaju plen - kaže Tucakov.

On dodaje da Zavod nudi saradju nadležnim inspekcijama u kontroli pravilne primene rodenticida.

- Salašari znaju: oko salaša nema voluharica jer taj problem efikasno rešavaju domaće mačke i psi - dodaje Tucakov.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>