• 3

Proradio "srpski generalštab za bezbednost hrane", posle 20 godina i uloženih 20 miliona evra

U laboratorijama sada može da se kontroliše sve

  • 3

Nacionalna Laboratorija za kontrolu hrane i fitolaboratorija sa bankom biljnih gena, konačno je posle 20 godina dobila i akreditaciju da može da radi.

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović i šef Delegacije EK u Srbiji Sem Fabrici obišli su ove ustanove, koje se nalaze u okviru Direkcije za nacionalne laboratorije u Batajnici.

Posle dobijanja i zvanične akreditacije od nadležnog sertifikacionog tela, nadležni u Srbiji juče su potvrdili da će se konačno znati i kvalitet i bezbednost hrane koju jedemo, a da ne zavisimo od analiza koje rade privatne laboratorije.

- Posle 20 godina i uloženih oko 20 miliona evra, ovom akreditacijom dobijen je i "srpski generalštab za bezbednost hrane". Ovim se uspostavlja sistem kontrole ulaska hrane u Srbiju i ispunjavaju se standardi za izvoz. Bilo je bitno da posle dve decenije stavimo tačku na ovo i da se ne otvara više pitanje laboratorije, nego da one samo rade. Sada će se ući i u sistem nadzora svih privatnih laboratorija, preko sistema analize rizika - rekao je ministar Nedimović.

Kako je objasnio, posle akreditovanja laboratorija, uzorci na mikotoksine, pesticide, teške metale, veterinarske lekove i druge materije, više neće morati da se šalju u inostranstvo.

- Sigurno je da će neki biti ljuti na nas što je ovo otvoreno, ali mislim da će građani Srbije biti zadovoljniji, jer će u svakom trenutku znati šta jedu. To će biti na nezavisan način utvrđeno od strane države. Inače, za opremanje laboratorije Srbija je do sada izdvojila osam miliona evra, dok je EU donirala 7,5 miliona. Ostatak su bili troškovi. Sada je država obezbedila novac da laboratorija nastavi normalno da funkcioniše - objašnjava Nedimović.

U laboratorijama sada može da se kontroliše sve. Od mesa, mleka, voća i povrća, pa do semena. Uz to, kako je objasnio ministar Nedimović, u Srbiji sada postoji i akreditovana metoda za kontrolu malina na prisustvo noro virusa, koji je inače čest problem našim malinarima, kada izvoze.

Upravo zbog toga, evropske institucije predložile su da se proizvodi iz Srbije izuzmu od kontrole na prisustvo ovog virusa.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikola

    23. decembar 2019 | 09:18

    A ko je do sad garantovao za bezbednost hrane???

  • Robin Hud

    23. decembar 2019 | 08:36

    Poštovani, u Kraljevu i Kragujevcu kafa 500 din u maloprodaji. Deklarisano sa 40% surogata. Prostom raćunicom to nije moguče. Tako da izvolite inspekciski organi utvrdite tačan procenat surogata i sankcionišite prestupnike. Eto lepog početka radne sedmice. I nemojte da niram rekao.

  • Sve

    22. decembar 2019 | 20:59

    Mi imamo, ali malo toga funkcioniše onako kako je zamišljeno i kako treba, pođimo od zakona...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>