• 22

Ko želi subvencije moraće da osigura njivu: Šta još treba da se desi da se naši ratari dozovu pameti

Da li će obavezna polisa opametiti naše poljoprivrednike koliko je važno osigurati se na vreme?

  • 22
Na poljima u okolini Sombora jesenje duboko oranje njiva

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Naši ratari još se nisu osvestili i ne osiguravaju useve pa čak i kada im lokalna samopurava obezbedi da ih to ništa ne košta.

Da je to tako svedoči primer ratara iz Vojvodine gde se za mesec dana prijavilo tek 150 poljoprivrednika koji žele da osiguraju ukupno 345 hektara, što je simbolično s obzirom na to da je u ovom kraju pšenicom zasejano oko 6.000 hektara.

Sa polisom osiguranja poljoprivredici mogu da očekuju nadoknadu štete, inače mogu samo da gledaju u nebo i nadaju se da će nevreme zaobići njihove njive.

- Zlu ne trebalo. Ove godine na Ivanjdan grad je tukao kukuruz. Šteta nije bila velika ali se ipak odrazila na visinu prinosa. Nisam osigurao kukuruz, pa sada nisam propustio priliku da to učinim sa pšenicom - kaže nam jedan ratar iz Mačve.

Ipak, da su promene na pomolu najavljeno je na nedavno održanim Danima osiguranja.

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović naime, najavio je obavezno osiguranje za poljoprivrednike koji koriste određene subvencije i najavio uskoro automatsku protivgradnu zaštitu na Bukulji.

Nedimović ističe neophodnost fizičke i finansijske zaštite u sektoru poljoprivrede i da je samo tri odsto poljoprivrednih gazdinstava, odnosno 12 odsto površina u sistemu osiguranja, što je nedovoljno u odnosu na rizike u poljoprivredi.

Resorni ministar je istakao da je u pet okruga odobrena subvencija od 70 odsto za osiguranje u poljoprivredi, a neke lokalne samouprave dodaju svoje učešće za polisu, baš kao što je primer poljoprivrednika iz Mačve koji smo pomenuli na početku teksta.

U republičkom budžetu za narednu godinu izdvojeno je milijardu dinara više, od svih subvencija preko 40 odsto namenjeno je poljoprivredi – proizvodjačima će 2020.g na raspolaganju biti 36,2 milijarde dinara.

Našim ratarima je potrebna edukacija jer mnogi i ne znaju šta sve imaju na raspolaganju.

Generalni sekretar Udružena osiguravača Srbije (UOS) Duško Jovanović, istakao je da su "te brojke i dalje mnogo niže od procenta osiguranja u poljoprivredi u okruženju, kao i da postoji ideja da se subvencije u poljoprivredi vežu za obaveznost polise“.

- Pokušaćemo da zajedno sa državom dogovorimo obavezno osiguranje imovine ili da damo određene povoljnosti polisa u osiguranju imovine i na taj način da obezbedimo sigurnost naših građana i da rasteretimo budžet zbog eventualnih budućih katastrofalnih nepogoda - objasnio je Jovanović.

Neke osiguravajuće kuće nude, osim pomoći na terenu i video procene štete. Zahvaljujući ovom inovativnom servisu korisnici mogu da, tokom samo jednog video poziva sa proceniteljem, snime nastala oštećenja na njivi i razmene svu neophodnu dokumentaciju, zbog čega proces isplate šteta traje do 48 sati.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zex

    23. decembar 2019 | 12:37

    Ucene ,ucene i ucene...... Zar mislite da cemo ista da dobijemo kao pomoc??? Nikada!!!! Ako hoces da ti nedto daju,moras da uplatis prvo pa onda oni to kao daju subvenciju. Jado ljudska

  • Hrvoje

    23. decembar 2019 | 11:48

    Ja mislim u Hrvatskoj lopovi otimaju ali kada vidim u Srbiji sta rade tesim se...

  • Seljak

    23. decembar 2019 | 10:47

    Ministre koliki je tvoj procenat od osiguravajucih kuca?

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>